Ontstaan van  ‘Leeuwentoren’

Dag iedereen

In de zomer van 2017 bedacht ik een houten buitenspel ‘Leeuwentoren’ gebaseerd op de Leeuwentoren van de Ieperse vestingen. Als gezelschapsspelletjesfanaat was het eerst de bedoeling om een bordspel te maken rond de middeleeuwse Ieperse poorten en/of vesten.

Op een mooie zomerse dag gingen mijn zoontje Ties (4 jaar) en ik samen op pad om de Ieperse vestingen beter te leren kennen. Hij met zijn loopfiets en ik te voet. We hebben zowat elk infobord gelezen … en bij de Leeuwentoren kwam het idee spontaan in mij op.

Wat zou het leuk zijn om als leerkracht zesde leerjaar en prille Ieperling op een leuke manier meer te vertellen over de geschiedenis van Ieper. Wie kan er nu vertellen hoe de Leeuwentoren aan zijn naam komt? Waarvoor dient dat eiland met bomen en struiken voor die toren? Welke functie had de Leeuwentoren?

Het eerste wat door mijn hoofd schoot was: “Waarom geen mix tussen Kubb en petanque?”
Een spel toegankelijk voor jong en oud. Een spel waar het hedendaagse spelelement in betrokken is, gecombineerd met de authentieke charmes van petanque om met houten beuken bollen te gooien. Wat begon als een idee, kreeg ondertussen al een logo, is beschermd op merknaam en zit nu in volle productie.

Wil je meer weten over leeuwentoren?

Ga dan zeker een kijkje nemen op www.leeuwentoren.be

Spelregels

Doel van het spel

Leeuwentoren is een leuk werpspel waarbij je a.d.h.v. houten kanonskogels de soldaten van je tegenstander omvergooit. Je wint het spel als je de leeuw als allerlaatste van de toren van je tegenstander gooit.

Start van het spel

Gooi zo dicht mogelijk naar de twee dichtste soldaten van je tegenstander. Wie er het dichtst bij is, mag beginnen. Indien één van hen wordt omvergegooid, start je tegenstander.

In jouw beurt

Welke keuze maak je? Verdedigen of aanvallen?

  • Verdedigen: Je gooit met 6 bollen achter jouw toren.
  • Aanvallen: Je gooit met 4 bollen van op je eiland en je plaatst 1 soldaat vooraan of achteraan terug naar keuze.

Hoe krijg je soldaten terug?

  • Je valt aan en dan krijg je 1 soldaat terug.
  • Voor elke twee omvergeworpen soldaten van je tegenstander, plaats jij 1 soldaat terug na jouw beurt.  (1 omgeworpen –> 0 terug, 2 omgeworpen –> 1 terug, 3 –> 1, 4 –> 2, …)

Extra

  • Heb je geen soldaten op je eiland? Jammer … dan mag je niet aanvallen of op je eiland staan.
  • Wordt de leeuw te vroeg omvergegooid? Dan krijgt de tegenstander 1 extra soldaat die hij terugplaatst naar keuze.

Hoe Leeuwentoren organiseren in jouw trefpunt?

Aanpak

Interesse? Organiseer een initiatiemoment in het trefpunt. Hoe pak je dit best aan:

  • Zoek een geschikte locatie (lees: bij voorkeur een kort afgereden grasveld) waar je de initiatie kunt en mag laten doorgaan.
  • Wie zal de activiteit begeleiden?

Heb je genoeg aan deze spelregels (en de uitleg tijdens de forumdag)? Zoveel te beter. Twijfel je aan jezelf (wat eigenlijk niet nodig is), informeer dan bij een naburig trefpunt of zij het al uitprobeerden. Zo ja, zij helpen je graag verder of pols eens bij het regiosecretariaat.

  • Zorg voor spelmateriaal (zie hieronder).
  • Roep jouw (kandidaat-)leden op om eens te komen proeven.
  • Valt het in de smaak? Dan zit er zeker een mooie clubwerking in.

Materiaal

Ontlenen

Een aantal OKRA streekpuntsecretariaten beschikken over een speelset van de leeuwentoren en deze kunnen daar ontleend worden. Is dit niet het geval dan kan je één of meerdere sets ontlenen via het Algemeen secretariaat van OKRA-SPORT+ (02 246 44 35 of [email protected]).

Tip: Vraag dit tijdig aan!

Aankopen

Het spelmateriaal van de leeuwentoren kost 69,95 euro en is enkel verkrijgbaar via https://www.leeuwentoren.be/shop/.