Wandelen is goed om jouw algemene gezondheid en conditie op peil te houden. Daarmee vertellen we wellicht niets nieuws. Maar wist je dat wie sneller stapt, een pak meer voordelen uit zijn of haar wandeling haalt dan een slenteraar? Ook als je de aangeraden tienduizend stappen per dag niet haalt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in vakbladen JAMA Neurology en JAMA Internal Medicine.

Een team onderzoekers van de universiteit van Sydney analyseerde gegevens van 78.500 personen met een tracker. De deelnemers waren gemiddeld 61 jaar oud en droegen het toestelletje een week lang dag en nacht. Na het verzamelen van de opgeslagen gegevens volgden de vorsers het leven van de deelnemers zes tot acht jaar verder op om te zien wie een hartaandoening, kanker of dementie ontwikkelde of stierf.

Enkele conclusies

  • Het is niet erg als je de richtlijn van 10.000 stappen per dag niet haalt. Je lichaam geniet al van de gezondheidsvoordelen van wandelen vanaf 3.800 stappen per dag. De onderzoekers ontdekten wel dat het risico op hartaandoeningen, kanker en vroegtijdige sterfte met ongeveer tien procent verlaagt na elke 2.000 stappen die je extra zet. Hoe dichter je in de buurt van die 10.000 stappen komt, hoe uitgebreider het voordelenpakket.
  • Als het gaat om het voorkomen van dementie zet je het best 9.800 stappen per dag. Als je dagelijks zoveel stappen zet zou je kans om de ziekte te krijgen 50 procent lager liggen. Vanaf 3.800 stappen heb je een risicoreductie van 25 procent.
  • Het tempo van je wandeling is belangrijker dan het aantal stappen op de teller. Als je elke dag een half uur aan een stevig tempo marcheert, heb je al aanzienlijk minder kans op hartaandoeningen, kanker, dementie en vroegtijdige sterfte dan wie een half uur traag wandelt. Je hoeft zelfs niet eens dertig minuten aan één stuk door te wandelen: ook op verschillende momenten per dag aan een hoog tempo stappen en zo aan dat half uur komen, is prima.

Voor je je wandelschoenen aantrekt om te gaan snelwandelen in de buurt en je spieren overbelast: de wetenschappers keken ook naar de ideale snelheid van de passen. Je zit goed als je tussen de tachtig en honderd stappen per minuut zet. Het is uiteraard niet evident om dat zelf bij te houden. Daarom geven de experts mee dat het allerbelangrijkste is om te focussen op een hoger tempo dan je gewoon bent. Intensiteit verbetert immers de conditie.

De sleutel is om te wandelen met een intensiteit die beheersbaar is, maar die ook enigszins de grenzen verlegt van wat een comfortabel tempo is. Die constante uitdaging voor je lichaam leidt tot fitnesswinst.

Bron: Het Nieuwsblad