Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. En deze keer ben je echt van plan om deze voornemens waar te maken. We helpen je graag. Dit advies zorgt ervoor dat wandelen of lopen dit jaar een gewoonte wordt.

Planning en opvolging

De eerste stap om van wandelen of lopen een gewoonte te maken is door te bepalen hoeveel en hoe vaak je het wil doen. Bepalend hierbij is om het juiste ‘beweegvolume‘ vast te stellen. In het begin zal dat wellicht niet veel zijn. Let op voor overmoed: trek niet ineens elke dag je wandel- of loopschoenen aan. Maar mik op een haalbaar doel, zoals “Ik ga 20 à 30 minuten wandelen of lopen op maandag, woensdag en zaterdag.” Dat klinkt minder overweldigend en verhoogt de kans op slagen in je voornemen.

Een ander aspect is opvolgen van wat je deed. Hier bestaan er tal van apps voor (denk bvb. aan Strava), maar een gewone papieren kalender werkt evengoed. Zet vooraf je wandelingen of loopjes in de kalender en vink achteraf aan als je gewandeld of gelopen hebt. Dat werkt motiverend. In een oogopslag zie je wat je al bereikt hebt en het zal je minder snel doen afhaken.

Juiste randvoorwaarden

Goede gewoontes kan je maar volhouden als omgeving het toelaat. Er bestaan verschillende trucjes om de omgeving te laten meewerken.

Een voorbeeld:

  • Je raakt de deur maar moeilijk uit als je uit het raam kijkt en het weer is niet tiptop? Zet de dag voordien al een paraplu, regenjas en wandel- of loopschoenen op een goed zichtbare plaats.
  • Of geraak je maar moeilijk je bed uit om ’s ochtends te gaan wandelen of lopen? Zet je wekkerradio of leg je smartphone verder weg van je bed, zodat je wel moet opstaan om hem uit te zetten.

 

Kortom: Zoek uit welke factoren het voor jou moelijker maken om een goede gewoonte te vormen en leer jezelf nieuwe routines aan en pas de omgeving aan om deze valkuilen te vermijden.

Al gehoord van de tweeminutenregel?

De grootste uitdaging om een routine te creëren is vaak om jezelf uit de zetel te trekken en naar buiten te stappen. Een tocht van 5 km kan misschien nogal overweldigend klinken. Neem jezelf daarom voor om te beginnen met slechts 2 minuutjes. Iedereen kan twee minuten wandelen of lopen, dus het is veel simpeler om je op dit idee te focussen. En eenmaal je bezig bent, loop je wellicht toch langer dan die paar minuten. Motivatie groeit vaak eenmaal je bezig bent.

Gezocht: beweegpartner

Zoek een vriend(in) waarmee je samen kan bewegen en opbouwen of sluit je aan bij een groep bij jou in de buurt. Je zal minder snel je sessie overslaan als je weet dat er iemand op je staat te wachten. Dit gevoel overwint het vaak van het gebrek aan motivatie.

Bron: running.be