Wandelen is gezond. Het is een dooddoener. Dat weten we ook wel en jij ongetwijfeld ook. Maar wat maakt dat deze vorm van bewegen nu zo gezond is? Jannique Van Uffelen, professor aan de KULeuven somt de gezondheidseffecten van wandelen voor ons op. 

“Wandelen is een vorm van beweging met vele gezondheidsvoordelen. Hierbij denk je meteen aan de fysieke voordelen, zoals het verbruiken van energie om zo een gezond gewicht te behouden of te verkrijgen of om de ‘gewrichten soepel te houden’.”  

Maar de voordelen gaan veel verder dan dat en omvatten ook positieve effecten

 • op het cognitief functioneren. Zo is er bewezen dat regelmatig wandelen een positief effect heeft op bepaalde aspecten van cognitief functioneren, namelijk het geheugen en probleemoplossend vermogen.
 • op mentaal welzijn. Mensen die regelmatig wandelen hebben een lagere kans om depressief te worden. Daarnaast heeft regelmatig wandelen ook een positief effect op welzijn van mensen met milde depressie.
 • op het samenzijn. Wandelen is ook een hele fijne manier om in contact te komen of te blijven met gelijkgestemden en op die manier het sociale netwerk van mensen te vergroten en een gevoel van eenzaamheid te verminderen.  

5 redenen waarom je moet wandelen

“Als bovenstaande voordelen nog niet genoeg zijn om je aan het wandelen te krijgen dan krijgen we jou misschien wel uit je zetel met onderstaande 10 argumenten waarom je moet wandelen.” 

 1. Wandelen is de meest populaire vorm van fysieke activiteit als mensen ouder worden. 
 2. Wandelen is heel toegankelijk. Je hoeft er niet voor naar een sportclub of fitnesscentrum te gaan. Wandelen kan overal en op elk tijdstip.
 3. Wandelen is goedkoop. Je hebt geen duur materiaal of een speciale outfit nodig.
 4. Wandelen is een totale lichaamswork-out, die je makkelijk aan kunt passen op jouw niveau. Door sneller te wandelen kun je de work-out intensiever maken. 
 5. Zelfs 10 minuten wandelen heeft gezondheidsvoordelen. Omdat het laagdrempelig is kun je het dus makkelijker inpassen in je dagelijks leven.

 

En… nog 5 redenen om te wandelen

 1. Als je samen wandelt kun je elkaar motiveren en bijpraten
 2. Een wandeling overdag is een moment om buiten te zijn, zonlicht op te vangen om zo te zorgen voor opname bepaalde vitaminen en hormonen die nodig zijn voor een goede slaap
 3. Wandelen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Wandelen werkt stressverlagend.
 4. Wandelen is goed voor je brein.
 5. De R komt weer in de maand – regelmatige fysieke activiteit heeft een positief effect op het immuunsysteem. 

Tips om te starten met wandelen

“Was wandelen maar als tandenpoetsen, weten dat het goed voor je is en het gewoon doen zonder er al teveel bij na te denken. Is dit al het geval voor jou? Prima, blijf zo doorgaan. 

Wil je wel, maar komt het er niet van? Ontdek wat je tegenhoudt en hoe je dit kan oplossen. Bedenk strategieën om jezelf een duwtje in de rug te geven. Bijvoorbeeld afspreken met een vriend(in) om samen te wandelen, wandelschoenen duidelijk in het zicht zetten bij de voordeur, wandelmomenten inplannen in je agenda,… 

Ontdek welke tijd en manier je fijn vindt om te wandelen. Bijvoorbeeld: ’s ochtends als de zon opkomt, of gedurende de dag of misschien juist aan het einde van de dag?” 

Veel wandelplezier!