Het gebruik van de elektrische fiets zit in de lift. Ook bij OKRA-SPORT+ nemen steeds meer mensen de fiets. Maar doen we dit allemaal wel even veilig? En dragen we zorg voor onze fiets en voor onszelf? Eind maart gingen de workshops ‘Veilig en economisch elektrisch fietsen’ van start. Wij gingen op 7 oktober 2021 een kijkje nemen in het trefpunt Bilzen Centrum tijdens een try-out. Lesgever Jul Cypers en sportverantwoordelijke Raymond Collings geven een woordje uitleg.

Jul: “Het idee achter de workshop komt van Maurice Hermans en mezelf. Wij begeleidden regelmatig fietsvakanties en fietsgroepen. De ervaring is dat iedereen denkt dat hij goed met de fiets of elektrische fiets kan rijden. Maar dat strookt niet altijd met de realiteit. De aanpassing die rijden met een elektrische fiets vraagt, wordt vaak onderschat.  De fiets is zwaarder, je fietst sneller en bij senioren is de stuurvaardigheid soms iets minder. Koppel dat aan het verkeer dat vandaag steeds complexer en vooral drukker wordt en je weet dat de kans op een ongeval groter wordt. En dat willen we juist vermijden.”

Wat mag een trefpunt verwachten?

Raymond: “Het eerste gedeelte was theorie gevolgd door een behendigheidsparcours en een fietstocht waarbij de toegelichte principes en tips in de praktijk werden toegepast en bijgestuurd.”

Jul:De praktijkoefeningen zijn voorbeeldmanoeuvres tussen hindernissen met potjes. De bedoeling is dan dat ze deze oefeningen omzetten in de praktijk. “

Raymond: De reacties van 18 aanwezige fietsers waren over het algemeen positief. We merken wel dat je het gedrag van bepaalde fietsers moeten blijven opvolgen en bijsturen. Dit verhaal stopt niet na het volgen van deze workshop.”

Jul: “Het praktisch gedeelte wordt inderdaad zeer goed onthaald. Alle mensen ware zeer enthousiast. Zo vonden ze het heel aangenaam en interessant dat ze tijdens het fietsen tips kregen zoals bijvoorbeeld wanneer ze moeten schakelen, waar je meer of minder ondersteuning nodig hebt, hoe ze de bochten best aansnijden of waar ze wat meer plaats moeten tussen laten.”

Wat versta je onder economische fietsen?

Jul: “Fietsen waarbij je op een verantwoorde wijze omgaat met de energie van je fiets en de energie van je eigen lichaam. Een fiets beschikt over een aantal elementaire onderdelen die bijdragen tot het onnodige verspillen van batterij-energie en lichamelijke energie. Het correct gebruik van de ondersteuning en de versnellingen is daarbij essentieel.”

Waarom hebben jullie deze cursus aangevraagd?

Raymond: “Als sportverantwoordelijke van ons trefpunt Bilzen Centrum heb ik drie ongevallendossiers van kortbij opgevolgd. Bij deze ongevallen was de betrokkene telkens bestuurder van een elektrische fiets en was er geen tweede partij betrokken. Een verkeerd manoeuvre met een val tot gevolg lag aan de basis, te wijten aan een gebrek aan vaardigheid en/of kennis van het (elektrisch) fietsen op zich.”

Waarom moeten mensen zich inschrijven voor de workshop “Veilig en economisch elektrisch fietsen”?

Raymond: “Het bijdragen tot een veilig (elektrisch) fietsgedrag is een gedeelde verantwoordelijkheid. Deze begint in eerste instantie bij de verkoper, die de koper een ruime proefperiode gunt, een fiets op maat van de fietser verkoopt, en voldoende tijd uittrekt voor de toelichting over de onderdelen en veilig/economisch gebruik van het nieuwe rijwiel. Jammer genoeg gebeurt dit niet altijd. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van de fietser zelf en deze van de wegkapiteins tijdens het fietsen in groep. Met deze workshop kunnen we in elk geval de fietser en de fietsgroep vooruit helpen.”

Workshop: Veilig en economisch elektrisch fietsen

Vraag deze workshop gratis aan!

Workshop: Veilig elektrisch en economisch fietsen