Een dynaband is een elastische weerstandsband waarmee je verschillende spiergroepen kan trainen zoals de schouders, rug, borst, armen en benen. Dynabands zijn in verschillende groottes en kleuren beschikbaar. Elke kleur heeft een andere weerstand die kan van variëren van licht tot heel zwaar. Bij OKRA-SPORT+ maken we gebruik van roze weerstandsbanden die overeenkomen met matig zwaar. De dynaband is in vergelijking met halters erg compact en praktisch. Daarnaast is hij ook goedkoop. De dynaband kan veelzijdig gebruikt worden, zowel voor krachttraining als voor het soepeler maken van gewrichten. Bovendien kan je er ook coördinatie en uithoudingsvermogen mee trainen.

 

We geven je hierbij alvast enkele oefeningen waarmee je aan de slag kan gaan. Het is belangrijk dat je de oefeningen aan een juiste intensiteit uitvoert, zodat je lichaam de juiste prikkel krijgt. De Borgschaal helpt je om de capaciteiten van je lichaam goed in te schatten. De Borgschaal is een schaal van 0 tot 10 en geeft de mate van inspanning en vermoeidheid weer. Ideaal zou zijn dat je op een score van 5-6 uitkomt. Dit wil zeggen dat het nog mogelijk moet zijn om nog een aantal herhalingen uit te voeren. Eén reeks oefeningen is voldoende, maar 2 of 3 mag natuurlijk ook. Het is belangrijk om hierbij goed naar je lichaam te luisteren.

OEFENING 1: Armen opwaarts strekken

Waar voel je het:
schouders en achterkant bovenarm

Uitgangshouding:
staand of zittend. Plaats de dynaband achter de rug, start met de ellebogen in 90°op schouderhoogte.

 

Uitvoering:
Strek de armen uit boven je hoofd. Keer rustig terug naar de uitgangshouding. Let er op dat je jouw ellebogen niet overstrekt.

OEFENING 2: Been strekken

Waar voel je het:
Bovenbeenspieren

Uitgangspositie:
Zit op een stoel en plaats de dynaband onder één voet.

Uitvoering:
Strek het been en keer rustig terug naar de uitgangshouding. Herhaal een aantal keer en wissel daarna van been. Tip: Strek zo ver als lukt voor jou. De knie mag niet overstrekt worden.

OEFENING 3: Roeien

Waar voel je het?
Rug en voorkant bovenarm

Uitgangspositie:
Staand of zittend met een dynaband

 

Uitvoering:
Bevestig de dynaband aan een deurklink of tafelpoot.
Pak de dynaband vast en breng deze horizontaal naar achteren totdat de handen naast het lichaam geplaatst zijn. Focus hierbij op een langzame beweging en op de samentrekking van de schouderbladspieren.

 

OEFENING 4: Opzij stappen

Waar voel je het:
Heup- en bilspieren

Uitgangshouding:
Ga rechtopstaan, knoop de dynaband boven je knieën en plaats je voeten op heupbreedte. Zorg dat er spanning op de dynaband zit.

Uitvoering:
Zet een paar stappen zijwaarts en zorg ervoor dat er steeds spanning op de dynaband blijft. Herhaal nadien naar de andere kant.

OEFENING 5: Kuit strekken

Waar voel je het:
Kuiten

Beginpositie:
Plaats de dynaband onder 1 voet en strek het been.

 

Uitvoering:
Duw met je voet de dynaband weg. Herhaal een aantal keer en wissel daarna van voet. Let op: de knie blijft gestrekt, de beweging komt alleen vanuit de enkel.

Wens je één of meerdere dynabands aan te kopen?

Dat kan!
Prijs per stuk = €1
Prijs per 20 stuks = €15
Bestellen kan via: [email protected] OF 02 246 44 35.

Veel oefenplezier!