We moeten een grens trekken

19 augustus 2020

VOICE wil slachtoffers van seksueel geweld in de sport een forum geven om hun verhaal te doen en om erkend te worden door de sportwereld. Vier topsporters werkten mee aan een campagnevideo tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Vier topsporters bundelen hun krachten in een campagnefilmpje voor VOICE. Hun statement klinkt luid en duidelijk: seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik hebben geen plaats in de sport, wie het overkomt treft nooit schuld en wie erover kan en wil praten kan terecht bij VOICE.

VOICE is een Europees samenwerkingsproject tussen acht universiteiten dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport onderzoekt en in een later stadium aanbevelingen zal formuleren die sport veiliger moeten maken. In België maken de Universiteit Antwerpen en Thomas More deel uit van dit project, onder leiding van criminologe Tine Vertommen. VOICE heeft vier Belgische topsporters als ambassadeurs weten te strikken: zwemmer Pieter Timmers (zilver op de Olympische Spelen 2016), wielrenster Ann-Sophie Duyck (goud BK tijdrijden 2014, 2015 en 2016), taekwondoka Jaouad Achab (wereldkampioen in 2015) en judoka Ann Simons (brons op de Olympische Spelen 2000).

We moeten een grens trekken, zodat sport altijd veilig is.
- VOICE

Pieter Timmers, Ann-Sophie Duyck, Jaouad Achab en Ann Simons roepen sporters – zowel topsporters als competitiesporters en recreanten – op om duidelijk hun grens aan te geven en seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit te tolereren. “Sommige sporters hebben misschien de indruk dat het erbij hoort, bijvoorbeeld bij sporten waar tegenstanders of trainers sowieso veel lichamelijk contact maken”, zegt judoka Ann Simons. “Maar het hoort er echt nooit bij.”

VOICE wil meer doen dan bewustmaking. VOICE wil slachtoffers van seksueel geweld in de sport een forum geven om hun verhaal te doen en om erkend te worden door de sportwereld. De verzamelde slachtoffergetuigenissen zijn de insteek om de preventie te verbeteren. Op dinsdag 5 september 2017 organiseert VOICE het erkenningsmoment ‘Luister’ om samen met de sportwereld aan de slag te gaan om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport te voorkomen. Alleen als we samen dit probleem aanpakken, kunnen we ervoor zorgen dat sport altijd leuk en veilig is.

Wie zijn/haar verhaal wil delen met VOICE, kan via de website http://voicesfortruthanddignity.eu/be de contactinformatie van de onderzoeker vinden.
Facebook pagina https://www.facebook.com/seksueelgeweldindesport
Twitter account @VoiceVL #voicessport