HET NOODFONDS: “Hoe ontvangt mijn club steun?”

20 maart 2021

Heeft mijn club recht op financiële ondersteuning binnen het noodfonds sport?

Je vindt het antwoord in onderstaande download.

Alle clubs die recht hebben op financiële ondersteuning, hebben in het afgelopen jaar punten verzameld d.m.v. deelname aan één of meerdere activiteiten die je verder op deze pagina kan terugvinden.

Uiteindelijk bedrag per rechthebbende sportclub (overzicht exclusief volleybalcompetitie)

  • OKRA-SPORT+ : € 537,50
  • KRACHTBAL-SPORT+ : € 513,28
  • FALOS-SPORT+ : € 500

Corona hakt er stevig in. Daarom besliste de Vlaamse Regering om 87,3 miljoen uit te trekken voor de lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. 83,9 miljoen wordt verdeeld door de steden en gemeenten. De overige 3, 4 miljoen wordt voorzien voor de Brusselse en de faciliteitengemeenten. De lokale overheden kunnen vrij kiezen hoe men de middelen inzet en hoeveel budget naar welke verenigingen gaat. Klop hiervoor als club of trefpunt gerust aan bij de gemeente.

Daarnaast wordt er door de Vlaamse regering nog eens 10 miljoen uitgetrokken voor o.a. sportfederaties. Concreet betekent dit dat je als sportfederatie een deel van deze pot toebedeeld kunt krijgen waarbij je maximaal 40% mag gebruiken ter compensatie van het geleden nettoverlies en minimaal 60% kunt inzetten voor ofwel financiële ondersteuning van de clubs ofwel deze inzet voor acties die gericht zijn naar jeugd en/of G-sport.

OKRA-SPORT+ heeft ervoor gekozen om 35% van het bedrag te gebruiken voor de compensatie van het geleden financieel verlies ten gevolge van de coronacrisis. We denken daarbij aan de gevolgen door ledenverlies, annulatie van activiteiten (criteriums, Elke calorie telt) en terugbetaling van competitiegelden. Daarnaast grijpen we deze kans aan om samen te werken met SportsCloud. Een sportmarketingbedrijf die onze federatie zal helpen om de binding met sporters en clubs te versterken (= ledenbehoud) en potentiële leden te bereiken (= ledenwerving).

Dan blijft er nog 65% of zo’n 87.500 euro over. Aangezien we weinig jeugd of G-sporters hebben, kiezen we ervoor dat dit bedraag naar de clubs en trefpunten vloeit. Om een deel van de koek te krijgen moet je als club of trefpunt enkele engagementen aangaan, waarbij je minstens 50 punten verzamelt. Op die manier wil OKRA-SPORT+ jullie als club of trefpunt stimuleren om deel te nemen aan bovenlokale initiatieven of projecten, waarmee je de werking opnieuw kunt activeren.

 

De criteria om deze punten te behalen zijn op dit moment deelname aan:
(Klik op de afbeelding om het overzicht beter te bekijken)

* dit schema kan nog aangepast worden in functie van wat mogelijk of toegelaten is in 2021.

 

De voorwaarden van het noodfonds zijn er om clubs te belonen bij hun inspanningen om hun werking te hernemen. Ook al zouden we dat willen, het laat niet de mogelijkheid om een regio zomaar een bedrag toe te kennen omdat ze een (regionale) activiteit of activiteiten inrichten. Enkel een regio, die als club aangesloten is bij OKRA-SPORT+, komt in aanmerking om mee aan te schuiven voor de pot van het noodfonds.

Elke regio kan een regionale sportdag naar voor schuiven die in aanmerking komt. Belangrijk daarbij is om de deelnemerslijst nadien te bezorgen zodat we weten welke trefpunten met hoeveel deelnemers deelnam aan deze dag. De registratie voor het noodfonds gebeurt door OKRA-SPORT+.

De koek wordt eind 2021 verdeeld onder alle clubs die de 50 punten behaalden.

Klik hieronder op de gewenste activiteit voor meer informatie