Topprestatie van gastclub KRB Jabbeke

2 juni 2023

Zaterdag 20/5/2023. Net naast de E40  in het Bogaertstadion te Jabbeke was de setting  ideaal om er een krachtbaltopdag van te maken. Enerzijds perfecte velden, een flink uit de kluiten gewassen tent voor het secretariaat, de basisbehoeften eten en drinken en een heuse krachtbalfuif ‘s avonds, anderzijds het buitenpodium voor sfeer en ambiance bij de huldiging van de bekerwinnaars, superstars maar ook grote springkastelen voor de allerkleinsten en de zone waar onze jeugdstars even konden testen hoever ze al kunnen gooien. Samen met de grote groep goed gebriefte medewerkers van de gastclub en de vele supporters waren dat de ideale ingrediënten voor een erg leuke apotheose van de competitie 2022-2023.

Naar gewoonte beten de jongens en meisjes in de categorie U12 de spits af. En hoe! Het werd een wedstrijd om duimen en vingers af te likken die pas in de verlengingen een winnaar kreeg, maar er eigenlijk twee had. Beide ploegen toonden veelvuldig dat ze uit het goede krachtbalhout gesneden zijn. Buggenhout opende de score via Zydran Aelbrecht maar Ilano Rigole stelde met het eerste van zijn in totaal 16 doelpunten snel gelijk. En gelijk bleef het eigenlijk nagenoeg de ganse wedstrijd. Aan de rust wezen de bordjes 7-6, net voor affluiten 13-15 in het voordeel van Buggenhout maar met een ultieme rugworp sleepte Koekelare verlengingen uit de brand. In die verlengingen ging de stress én de vermoeidheid spelen. Op enkele cruciale momenten maakte Koekelare kleine foutjes (voet op de lijn, zijdelings afwijken) en Leopold Vervliet en Zydran Aelbrecht (14 doelpunten) twijfelden niet. Ze zorgden voor 18-21 en – nadat ze vorig jaar verliezend finalist waren – bekerwinst voor Buggenhout. Proficiat aan alle spelers en begeleiders!

 

De U14 jongens waren blijkbaar geïnspireerd door het fraaie krachtbal van de U12 want ook zij maakten er een echte thriller van. Beide speelhelften eindigden met het kleinste verschil in het voordeel van ‘thuisploeg’ KRB Jabbeke. Mathis Dickele zorgde vrij vroeg in de wedstrijd met een rugworp voor een kleine voorsprong voor Ichtegem, maar Jabbeke was niet van slag en via o.a. Warre Meyns en Sibran Jacxsens stond het aan de rust 7-8 voor KRB Jabbeke. Ook na de rust bleef de spanning. Heel even leek Jabbeke de match te zullen beslissen met een rugworp van Michiel Henderickx maar Ichtegem bleef aanklampen. Het werd uiteindelijk 15-17 voor Jabbeke na alweer een propagandamatch krachtbal.

Bij de U14 meisjes was het verschil iets groter tussen beide ploegen. In de eerste periode hield D&W Koekelare goed stand. Bij 4-4 zag Amy Bolle haar verrassende rugworp net gepareerd door Buggenhout dat met een kleine versnelling voor de eerste afscheiding zorgde. Ruststand 4-7. Na de rust opnieuw een tussenspurt van Klaverken naar 5-11. Wedstrijd nog niet gespeeld want nu ging een rugworp van Amy Bolle wel binnen (7-11). Met heel wat mooie, verre en technisch verzorgde worpen werden we verwend. Millie Gorissen zorgde gedecideerd voor een nieuwe 5 punten voorsprong. Koekelare moest durven om te winnen en durfde ook maar de rugworp pogingen werden allemaal geneutraliseerd door een attent Buggenhout. Het verschil werd daardoor naar het einde alleen maar groter. Eindstand: 13-21

 

De finale bij de U16 meisjes werd een demonstratie van KBC St. Michiels. Renée Lagaese opende de score en op minuut 10 zorgde Lore Claeys voor een veelzeggende 0-5. HO Beitem scoorde dan een rugworp (2-5) maar het overwicht van St. Michiels was te groot en via 2-8 ging het naar 4-10 bij de rust. In de tweede periode kwam Mila Devoldere centimeters tekort voor een rechtstreeks doelpunt bij opzet uit eigen doel maar Lore Claeys werkte netjes af en na 4 minuten in de 2e helft stond het 4-14. De meisje van HO Beitem bleven echter het beste van zichzelf geven en met een rugworp zorgde Camille Deleye nog voor 5-19. Eindstand 10-20.

De U16 jongens van KBC Heist schoten uit de startblokken en met 3 rugworpen op rij zette Tibau Van Laer meteen de toon. KRB Jabbeke zette daar een mooi collectief tegenover en speelde goed mee. Bij het eindsignaal waren het nog steeds die 6 punten (van de 3 snelle tweepunters) die het verschil maakten. KRB Jabbeke won de tweede helft (8-7) en Keano Depuydt (6), Kieran Vandenbroucke, Liam Dumarey (7) en Lukas Van Mullem mogen trots zijn op hun ploegprestatie. Topscorer in de match werd Tibau Van Laer die 15 van 19 Heistse goals achter zijn naam kreeg.

 

Bij zowel de U18 jongens als de U18 meisjes was de bekerwinnaar duidelijk te sterk voor de andere finalist. De meisje van St. Michiels wonnen verdiend en vrij gemakkelijk. Ilana Vannieuwkerke zorgde voor 13 van de 15 Ichtegemse doelpunten. Arwen Devoldere scoorde met 18 doelpunten – waaronder 2 rugworpen – het meest in de finale die eindigde op 27-15. In diezelfde leeftijdscategorie waren de jongens van Klaverken Buggenhout een maatje te groot voor KBC St. Michiels. Het stond vrij snel 1-6 en aan de rust was die voorsprong geconsolideerd (6-12). In de tweede helft toonden de jongens van St. Michiels defensief nog mooie dingen maar offensief kwamen ze toch te kort (2e helft 4-17) wat resulteerde in overtuigende bekerwinst (10-29) voor Klaverken Buggenhout.

 

De finale bij de dames beloofde spektakel want op het einde van de competitie hadden Baasrode en St. Michiels onder elkaar beslist wie kampioen werd en toen trok Botterken maar net aan het langste eind (22-21). Baasrode opende sterk en bleef dat eigenlijk de ganse wedstrijd. St. Michiels vond geen antwoord op een sublieme Supply die van overal scoorde. Na een interceptie op eerste worp zorgde Supply voor 8-4. Charlotte D’hoore dacht kort daarna ‘dat kan ik ook’ want ook zij ving een eerste worp en werkte meteen zelf keurig af (8-5). Het verschil bleef echter op het bord en er werd gerust bij 13-8.  Na een fantastisch mooi gekruiste verre worp van alweer Supply, werkte Mieke Boterberg af met een 2-punter (18-10).  Ook St. Michiels had al een paar rugworp pogingen ondernomen om zich terug in de match te knokken en uiteindelijk lukte Jasmien Vandenbruwaene ook een tweepunter (21-14). Het vuur wakkerde even weer aan maar het verschil bleef op het bord en gaf eerlijk gezegd ook netjes de verhoudingen op het veld weer. Eindstand 24-17.

Bij de heren aasde KBC St. Michiels op de dubbel. KBC Male zag de geslaagde verjonging van de ploeg bekroond met een finaleplaat maar wou nog meer en was allesbehalve onder de indruk van het sterke St. Michiels. Kobe Sevenhant varieerde danig goed dat St. Michiels geen antwoord vond en het al even snel als verrassend – mede door sterk defensief werk van Male –  3-7 stond. Bij interceptie op 1e worp waagde Jonas Bonne zijn kans voor een verre tweepunter maar Jonathan D’hoore – die ook een erg goeie wedstrijd speelde – was attent en neutraliseerde de doelpoging. Rust: 13-7. Uiteraard gaf KBC St. Michiels zich niet gewonnen en halfweg de tweede helft was het verschil gehalveerd (15-18). Sommigen zagen een scenario ‘erop en erover’ aankomen maar zover kwam het niet. Louis Tourlamain mocht zijn opwachting maken en bedankte met een rechtstreeks doelpunt (16-22). In de slotfase werd  nog alles op alles gezet maar KBC Male behield offensief en defensief de focus en won overtuigend én verdiend met 16-24.   Kobe Sevenhant was topscorer met 18 doelpunten.

 

Tussendoor gooiden onze jeugdige superstars volgende afstanden bijeen: U12-Ilano Rigole – 18.2m; U14M – Ester Compernolle – 19,55m; U14J – Sibran Jacxsens – 17,45m; U16M – Sara Vandepoele – 25,5m (nieuw rekord); U16J – Tibau Van Laer – 21m; U18M – Victoria D’hoore – 17,6m; U18J – Yenthe Vansteenkiste – 24,4m. Mooi. Proficiat!

 

Na al dat moois op de velden was het tijd voor de hulde van de kampioenen en de bekendmaking van de laureaten van het referendum speler, speelster en beloften van het jaar. De twee uitblinkers genoemd in de heren- en damesfinale vielen ook daar in de prijzen. Lien Supply werd speelster van het jaar, Kobe Sevenhant belofte van het jaar bij de heren. Bij de heren werd Tomas Vandamme – volgens insiders verrassend – de speler van het jaar en volgde Celesta Strubbe zichzelf op als belofte bij de dames. Proficiat!

 

Voorzitter Geert Bolle mocht de podiumceremonie afsluiten met de aankondiging dat (bekerwinnaar bij de heren) KBC Male volgend jaar de gastclub is voor de bekerfinales 2024. Foto’s via van de bekerfinales via de social media.

 

Proficiat aan allen die de mooie krachtbaldag mee vorm gaven. Tot de volgende!

 

#krachtbaltoffe sport #eenlevenlangsporten.