Slotakkoord competitie
krachtbal ’21 – ’22

7 juli 2022

Op 14, 21 en 22 juni organiseerden wij voor de verschillende regio’s in Kaulille, Buggenhout en Brugge (cfr. foto)  infosessies m.b.t het digitaal ledenbeheer. De gele aansluitingskaart met postzegel ruimt vanaf de competitie ’22-’23 definitief plaats voor een digitaal ledenplatform voor alle krachtbalclubs. Ruim ¾ van de clubs tekende present tijdens de sessies. De eerste reacties waren bijzonder positief en wij zijn overtuigd dat deze stap naar verdere digitalisering van de administratie een flinke stap voorwaarts betekent.

Bijeenkomst voor clubs

Maandag 27/6 ll. was er de bijeenkomst voor clubs. Daar werd nog eens flink van gedachten gewisseld over een aantal wijzigingen die er aan komen.

Het wordt even wennen maar wij hopen dat iedereen de opportuniteiten opzoekt die de wijzigingen met zich meebrengen.

Wijzigingen

Zo komt de aanpassing in de damescompetitie – afschaffing van de reeks 1NDB – er om de doorstroming naar de hoogste reeks, ook voor de kleinere clubs, makkelijker te maken. Nu botste men daar wegens het kleiner aantal beschikbare speelsters al te vaak op de barrière van de verplichte beloftenploeg.

Ook voor de ploegen, die afgelopen seizoen in deze reeks speelden, was het trouwens bijzonder moeilijk. Zo was 1NDB bij de seniores koploper met 21 ff’s verspreid over 6 van de 10 ploegen. Dat spreekt voor zich, lijkt ons. Runner up in deze statistiek was 2NHB (17 ff’s voor 6 van de 9 ploegen!). Samen bekijken wij in de competitie ’22-’23 of het wenselijk is om ook daar diezelfde aanpassing te doen.

 

Voor de grotere clubs wordt het vanaf de competitie ’23-’24 opnieuw mogelijk om bij de dames met meer dan één ploeg door te stoten naar de hoogste afdeling. Op die manier hopen wij dat van iedere club de beste speelsters op een zo hoog mogelijk niveau kunnen spelen. En jazeker, bij de samenstelling van de kalender zullen wij de ploegwensen m.b.t. samen uit en thuis spelen zoveel mogelijk proberen te realiseren.

Bij de groepering van de bekercompetities bij de seniores, voor zowel dames als heren, wordt bijzondere aandacht gegeven aan de ploegen uit de lagere reeksen.

In de eerste rondes zullen ze zeker niet tegen een ploeg uit een hogere reeks spelen. Als ze in een latere fase van de bekercompetitie wel op een ploeg uit een hogere reeks stoten, spelen ze altijd thuis en kunnen ze rekenen op een voorgift (max. 6 doelpunten).

Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat we opnieuw aansluiten bij de bekersystemen die algemeen gangbaar zijn in de competitiesport.

Ook nog even meegeven dat:

1/ het aantal jeugdspelers opnieuw steeg afgelopen competitie. Dat is uiteraard super! We strandden net onder de 1.000 jeugdspelers en hopen die kaap te kunnen ronden in de competitie ’22-’23.

2/ er gewerkt wordt aan de digitalisering van de opleiding scheidsrechter (SR) krachtbal. Binnenkort krijg je bv. de mogelijkheid om het theoretisch examen SR krachtbal individueel digitaal voor te bereiden/af te leggen. Het praktische gedeelte wordt niet gewijzigd. De stage-oefenwedstrijden en examenwedstrijd blijven zeker behouden.

3/ de website krachtbal.be tegen de start van de competitie ‘22’-’23 in het weekend 10-11/9/2022 in een nieuw moderner kleedje zal zitten. (JB)