Sporting Brugge gastclub bekerfinales krachtbal 2022

9 april 2021

In krachtbalmiddens spreekt men vaak van het krachtbalvirus. In de positieve zin welteverstaan. Wie besmet is, kan je herkennen aan de symptomen sportiviteit, enthousiasme, goesting, gedrevenheid, engagement, fair-play, doorzettings-vermogen, … Eens het krachtbalvirus je te pakken heeft, laat het je nog moeilijk los, zo wordt gezegd.

Luc Van Caeneghem – jeugd-verantwoordelijke bij Sporting Brugge – werd door zijn krachtballende kinderen besmet met het krachtbalvirus. Zijn club Sporting Brugge antwoordde positief op de vraag van de federatie om gastclub te zijn voor de bekerfinales 2022. Wij gingen digitaal even polsen bij Luc want alles liep toch anders dan normaal het geval is.

De club draagt stamnummer 2. Dat betekent dat er ook in de beginjaren van de krachtbalsport al gekrachtbald werd in Koolkerke.
“In 2020 vierden we ons 45-jarig bestaan maar de roots liggen eigenlijk al 10 jaar eerder in de tijd : in 1965 in St Jozef waar ‘in de bilk’ wedstrijden werden gespeeld.  Door een samensmelting van enkele clubs uit de regio, ontstond  Sporting Brugge officieel in 1975. We werden een VZW in 2001.” (Nvdr: op vandaag telt Sporting Brugge 86 leden, waarvan 38 jeugdspelers)

In 2020 moesten jullie als gastclub voor de bekerfinales alles opschorten. En in 2021 was het weer van dat. Hopelijk derde keer goede keer…
“Inderdaad, na de  succesvolle organisaties van de bekerfinales in 2002 & 2016, stelden we ons in 2020 voor de 3de keer kandidaat voor het inrichten van de finales voor ons 45-jarig bestaan.
We keken ernaar uit om er – met de ervaringen van de vorige organisaties – terug een spetterend krachtbalfeest van te maken.  De grote tent was al besteld, vergunningen aangevraagd, materiaal gereserveerd bij Stad Brugge, werkgroepen opgericht…
We hadden zelfs – ter ere van Francois Dayer, een krachtbalmonument en bestuurslid in onze club die in maart 2019 overleed – een speciaalbier laten brouwen : het “coitje”.
En toen kwam Covid-19… Het was onwezenlijk, hoe kon zoiets gans ons leven omgooien?   Het was voor al onze leden een domper, zeker voor onze jeugdspelers die hun favoriete hobby nu zagen wegvallen.  Gelukkig hadden onze leveranciers begrip voor de situatie en kon alles nog worden geannuleerd.

Toen we de vraag vanuit de federatie kregen om de finales in 2021 in te richten, aarzelden we geen seconde om hierop volmondig “ja” te antwoorden.
De competitie kon gelukkig in September 2020 weer worden opgestart – mits strenge veiligheidsmaatregelen.  Iedereen was weer gemotiveerd om er in 2021 volop voor te gaan maar na 2 wedstrijden werden we weer teruggefloten door het virus. Zou het nog goedkomen tegen mei ? Zouden we dan wel een massa krachtballiefhebbers kunnen ontvangen op een veilige manier ? “is het sop de kolen waard ?” zegt een Vlaams spreekwoord…. niet dus….
We hopen in september 2021  met een “clean sheet” te kunnen starten en een volledig krachtbalseizoen in 2022 te kunnen beëindigen op zaterdag 28 mei met de bekerfinales en veel randanimatie op de krachtbalvelden van “Amateursport” in de Gemeneweidestraat te  Koolkerke. “

Dat is dezelfde locatie als bij de vorige organisatie.
‘Klopt,  maar we kunnen alvast melden dat de wedstrijden dit keer op de krachtbalterreinen zelf zullen doorgaan en niet op het terrein ernaast. Dit terrein wordt  ingericht als stadspark door Stad Brugge, aanvang van de werken gepland in November 2021, de werken zouden 3 maanden duren.

Er wordt gezegd dat vrijwilligers een uitstervend ras zijn. Hoe zit dat bij jullie?
“Onze club/vereniging  kan steeds rekenen op heel wat medewerkers. Vooral ouders en sympathisanten vormen de basis van ons team. We hebben vele mensen met diverse skills. Ook veel jeugdspelers zullen terug de handen uit de mouwen steken. Ons bestuur – een mix van ervaren ratten en gemotiveerde nieuwkomers – leidt alles in goede banen.
Toen ik een vader van één van onze spelers vorig jaar aansprak over de medewerking zei hij prompt “Dat wil ik voor geen geld missen, ik heb me vorige keer kapot geamuseerd ook al was het bij momenten hard werken”. Steeds fijn dit te mogen horen.
Uiteraard willen we ook onze sponsors niet vergeten, mede door hun financiële en materiële steun kunnen we – als kleine sportclub –  zo’n topevenement organiseren.”

Is de clubwerking de voorbije periode stilgevallen?
“We zien toch licht aan het einde van de tunnel. De (jeugd)trainingen zijn weer opgestart en dit was echt wel nodig voor de kids.  Het overgrote deel is steeds present en gedreven, de diehards voorop in de strijd, geen afvallers.  Enkel jammer dat ze nu nog moeten kiezen welke buitenschoolse activiteit ze willen doen… Het is aan ons om iedereen te blijven motiveren.”

Heeft jullie clubs anders nog (grote) projecten gepland in de nabije toekomst?
“De opbrengst van de organisatie zal vooral gaan naar de bouw van kleedkamers – we zijn al even bezig met dit project maar hadden dit “on hold” moeten zetten, o.a. door de corona-perikelen. We kunnen hiervoor ook rekenen op de steun Stad Brugge die ons ondertussen ook een subsidie toekende, waarvoor onze grootste dank.
Laten we met z’n allen naar een nieuwe mooie toekomst kijken waar we opnieuw kunnen genieten van onze favoriete sport!”

We duimen samen met jullie.

Veel succes!!