Plandelen – strijd tegen zwerfvuil

6 september 2023

Plandelen? Wel, plocka is een Zweeds woord voor ‘verzamelen’. Combineer dit met het woord wandelen en dan krijg je, jawel je raadt het al, plandelen! Als je gaat plandelen ga je op pad met een vuilzak en handschoenen of een grijpstok. Tijdens je dagelijkse of wekelijkse wandeling verzamel je afval en help je dus mee aan een schonere buurt.

Okra Temse geeft alvast het goede voorbeeld. Na de reeks ‘Soepel actief’ wilden de deelnemers graag in beweging blijven, dus gingen ze samen Plandelen. Het was zo’n succes dat ze ook na de vakantieperiode zullen verder plandelen.

Heerlijk toch, al wandelend of joggend een frisse neus halen in de natuur. Terwijl je werkt aan je conditie kan je genieten van het geluid van de vogeltjes, de geur van de ochtenddauw op het groene gras, het zicht op kleurige blaadjes die van de bomen dwarrelen en neerdalen op de grond naast … een blikje cola, twintig sigarettenpeuken, twee plastic zakken en een pizzadoos …. Stoor jij je ook aan dat zwerfvuil in onze natuur? Overweeg dan zeker om eens te gaan plandelen. Het nodige materiaal kan je aanvragen via Mooimakers.be of via je lokale gemeente- of stadsbestuur.

Strijd tegen zwerfvuil

Wist je dat het één jaar duurt voordat een bananenschil is vergaan? En zelfs tot 50 jaar voor een blikje cola? Zwerfvuil vergaat trager dan we denken. En op lange termijn heeft zwerfvuil een negatieve impact op onze omgeving; het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Met plandelen heb je dus een positieve impact op het milieu.

Nette straat en heel wat gezondheidsvoordelen

Wandelen is niet alleen een fijne activiteit, het is ook goed voor de gezondheid van jong en oud. Het is bewezen dat actieve ouderen een sterker immuunsysteem hebben, beter slapen én meer levenskwaliteit ervaren … Nog niet overtuigd? Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een gezonde en actieve leefstijl op latere leeftijd helpt om chronische ziekten te voorkomen. Waar wacht je nog op? Als je actief bent, zit je beter in je vel en dat willen we allemaal, toch?

Plandel je liever niet alleen? Dan ga je toch gewoon in groep! Dat is ineens een goed moment om een babbeltje te slaan met anderen.


Lees hieronder het plandelverhaal van OKRA Temse.
(Walter Franckaert)

De deelnemers aan ‘Soepel actief’ hadden als doel gesteld om met de gezamenlijke stappen die ze aflegden tijdens de reeks, Santiago de Compostela te bereiken. Extra beweging leverde extra kilometers op. Daarom opperde een van de deelnemers het idee om met z’n allen eens te gaan plandelen. Bewegen en zorg dragen voor het milieu bleek een goede combinatie te zijn, met dank aan de gemeentelijke milieudienst die het nodige materiaal ter beschikking stelde.

Het OKRA-team zou na de vakantieperiode graag verder plandelen. Er wordt een oproep gedaan aan de leden om plaatsen waar zwerfvuil achtergelaten wordt te melden, zodat er kan worden opgeruimd. Op die manier vangen we twee vliegen in één klap: we bewegen meer en we dragen bij aan een mooiere omgeving.