Nieuw sportmanifest en verzoeknummers met Radio Gaga

12 oktober 2020

Op zaterdag 24 oktober 2020 vindt de eerste virtuele Ontmoetingsdag Jongdementie plaats.

Mensen met jongdementie staan vaak voor heel wat onzekerheden. Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert daarom in tijden van Covid-19 deze virtuele bijeenkomst voor personen met jongdementie en al hun naasten. Op het programma staat onder meer dementievriendelijk sporten, verzoeknummers met Radio Gaga en treffende getuigenissen van mensen met jongdementie en mantelzorgers.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen een Ontmoetingsdag Jongdementie voor personen met jongdementie en al hun naasten. Door Covid-19 kunnen we het evenement niet fysiek organiseren, maar trekken we het hele gebeuren online voor een virtueel evenement met filmpjes over allerlei thema’s rond jongdementie.
Wat is jongdementie?
We spreken van jongdementie wanneer de eerste symptomen van dementie voor de leeftijd van 65 jaar optreden. Bij de meeste mensen is dit tussen de 40 en 65 jaar. We schatten dat in Vlaanderen ruim 1.800 mensen leven met jongdementie. Uit onderzoek blijkt dat dit aantal in de toekomst zal blijven stijgen door verbeterende diagnostiek en meer bekendheid over vroege vormen van dementie.
Waarom een virtuele Ontmoetingsdag Jongdementie?
Mensen met jongdementie komen vaak oog in oog te staan met heel wat onzekerheden. Zo is het pad naar een diagnose vaak heel hobbelig. De relatie met hun partner, kinderen, het werk en de buitenwereld in het algemeen verandert sterk. Iemand met jongdementie maakt een ingrijpend verliesproces door. En dan is er vaak ook nog het onbegrip, omdat zij misschien niet passen in het beeld dat veel mensen hebben van iemand met dementie. Daarom is het heel belangrijk om te zorgen voor bewustzijn rond jongdementie en om lotgenoten bij elkaar te brengen zodat zij ervaringen en tips kunnen delen. Dáárom organiseren wij op 24 oktober een virtuele Ontmoetingsdag Jongdementie. En dáárom willen we dit initiatief zo graag in de pers.
Radio Gaga draait verzoeknummers
We starten met een sportieve warm-up en verwijzen naar het belang van dementievriendelijk sporten. Als primeur tonen we het nieuwe Sportmanifest van de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie. Joris Hessels van ‘Radio Gaga’ gaat langs bij twee families die een speciaal verzoeknummer opdragen aan hun naasten. Verder tonen we treffende getuigenissen van mantelzorgers én personen met jongdementie en nog zo veel meer. De virtuele Ontmoetingsdag Jongdementie wordt afgesloten door minister van Welzijn en Volksgezondheid, Wouter Beke.
Tijdens de livestream van de Ontmoetingsdag Jongdementie kunnen alle kijkers berichtjes en foto’s (selfies) sturen die live getoond worden.
Wij verwachten je
De virtuele ontmoetingsdag vindt plaats op zaterdag 24 oktober 2020 van 10.00 tot 11.30 uur.
Inschrijven kan via deze link. Na inschrijving ontvang je een mail met de link die je op zaterdag 24 oktober kan gebruiken om aan de livestream deel te nemen.
Inschrijven kan tot en met 21 oktober. Wees welkom, wij hebben je er graag bij!
Over Alzheimer Liga Vlaanderen vzw
Binnen de Vlaamse Gemeenschap organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen Familiegroepen Dementie en andere activiteiten. In Familiegroepen kunnen naasten van mensen met dementie ervaringen uitwisselen. De Liga werkt ook rond algemene bewustwording van de mogelijkheden en de beperkingen rond dementie. Ten slotte bevorderen ze ook wetenschappelijk onderzoek.
Contact
Mail: educatie@alzheimerligavlaanderen.be
Telefoon: 014 43 50 60
Social: @alzheimerligavlaanderen
Website: alzheimerliga.be
Post: Rubensstraat 104 bus 4, 2300 Turnhout