Krachtbal op kunstgras: welk schoeisel?

9 april 2021

In de vorige nieuwsbrief gaven wij de primeur mee dat in de competitie 2021-2022 twee clubs (normaliter) op kunstgras zullen spelen. Dat zal gevolgen hebben voor het schoeisel dat je mag/kan dragen tijdens een wedstrijd/training.

Dat je schoenen proper zijn na een wedstrijdje op een kunstgrasveld is meegenomen en één regel is ook héél duidelijk: metalen, afschroefbare noppen zijn verboden op kunstgrasvelden! Maar welke sportschoenen zijn geschikt voor en toegelaten op kunstgras?

Firm Ground

Een alleskunner en een allround schoen, voor het gebruik op gras- en kunstgrasvelden. Ook te gebruiken op natte velden. In principe kun je met een firm ground schoen in alle weersomstandigheden spelen/trainen. Je kunt deze schoenen herkennen aan de langwerpige of ronde noppen. De noppen zijn over het algemeen wat zachter en zullen op een nat veld minder grip geven omdat er modder tussen de noppen kan blijven hangen.

Hard Ground

Doordat hard ground schoenen vaak korte kleine noppen hebben, bieden ze voldoende grip op een kunstgrasveld, ook al heeft het geregend. Een voordeel van deze schoenen is dat de punt vaak verstevigd is, iets wat de slijtage verminderd.

Op (heel) droog kunstgras zullen Turf schoenen fijn aanvoelen, terwijl een nat (gladder) veld vaak beter te bespelen is met een Artficial Ground zool.

Articifial Ground

Dit type schoen kan soms ook op gras gebruikt worden maar het is belangrijk om in te schatten of de zool voor voldoende grip op natuurlijk gras zorgt.

Vaak hebben deze schoenen kortere noppen die anders van vorm en anders geplaatst zijn zodat je niet vast komt te staan op het kunstgras.

Op een AG-zoolplaat zitten meer noppen dan op een FG-zoolplaat. De AG-noppen zijn kleiner van omvang en hol van binnen, wat zorgt voor meer grip en minder druk op de spieren en knieën.

Naast het kunstgras, zal de meerderheid van de velden nog in natuurlijk gras zijn. Aangezien krachtbal een wintersport is, weet wie al een tijdje speelt dat het natuurlijk gras niet lang overleeft op een krachtbalveld. Om op dergelijke velden voldoende grip te hebben, is het beter om (ook) schoenen met voldoende lange noppen ter beschikking te hebben. De Soft Ground (SG) schoenen in het aanbod – met afschroefbare metalen noppen – zijn zeer/best geschikt voor dat soort (drassige) ondergrond maar kunnen niet op kunstgras gebruikt worden.

Lederen of synthetische voetbalschoenen?

Lederen voetbalschoenen staan bekend om een heerlijke pasvorm. Normaal gesproken is leder het meest comfortabele materiaal. Bij voetbalschoenen wordt gebruik gemaakt van twee soorten leder. Kangoeroeleder is het premium materiaal, maar kalfsleder is een goed en zacht alternatief. Kalfsleder is iets duurzamer, maar je moet nooit vergeten je lederen voetbalschoenen goed te onderhouden. Niet altijd evident!

Synthetische voetbalschoenen zijn lichter en duurzamer dan lederen voetbalschoenen en de laatste jaren zijn ze ook nog eens zachter en comfortabeler geworden. Vandaar dat synthetische voetbalschoenen steeds populairder worden. De grote merken hebben synthetische voetbalschoen ontwikkeld om deze zacht aan te laten voelen als lederen voetbalschoenen, maar met minder demping.

(bronnen : decathlon.be / voetbalshop.nl)