Krachtballen in kunstwerk Beaufort 2021

2 juni 2021

Aan de kust loopt van 27 mei tot 7 november de triënnale Beaufort 21. Van De Panne tot Knokke zijn er kunstwerken terug te vinden op het strand, in de duinen of in de kustgemeente zelf. Tijdens een wandeltocht zagen wij dat in één van die kunstwerken krachtballen verwerkt zijn. Zie ook www.beaufort21.be

White dwarfs en supergiants

In Koksijde ligt in de duinenzone aan het einde van de Goede Aardelaan – dichtbij strand St. André – het kunstwerk van Heidi Voet.

Je vindt er een groot aantal gekleurde, betonnen afgietsels van ballen (zie foto’s) Wie van dichtbij kijkt, kan de strandballen, golfballen of beachvolleyballen en dus ook krachtballen in verschillende kleuren onderscheiden door de afdruk van hun naden, texturen en materialen. Elke bal kan je zo symbolisch linken aan een bepaalde sociale groep in onze samenleving – van de golfende zakenman tot spelende kinderen op het strand.

Wie uitzoomt en dit werk in zijn geheel overziet, herkent evenwel een andere constellatie. De kunstenaar berekende de stand van de sterrenhemel boven Koksijde op het sluitingsuur van de laatste dag van Beaufort – en spiegelde de plaatsing van de ballen aan de positie van deze sterrenconstellatie. Elke bal ontpopt zich zo tot ster. Ook de titel White Dwarfs and Supergiants verwijst naar de evolutie in de levensloop van twee soorten sterren. De ‘White Dwarf’ is een kleine, oudere ster met hoge densiteit die aan het einde van zijn leven is en langzaam uitdooft. De jonge ‘Supergiant’ daarentegen heeft de grootste lichtkracht, maar brandt in zijn korte leven het snelst op.

Iets verderop in de straat – voorbij de grote gele zeeboei –  is er een zeer leuke strandbar “Dock Plage” waar je met de voeten in het zand en zicht op zee nog even kan nagenieten. Een ideaal rustpunt in een zomerse wandeling of fietstocht, dat kunnen wij beamen 😉.

Een aanrader !