Gezocht: deelnemers masterthesis “Spierversterkende thuisoefeningen voor 65-plussers”

29 oktober 2020

GEZOCHT:
Deelnemers masterthesis: “Spierversterkende thuisoefeningen voor 65-plussers (met online coaching)

In het kader van hun masterthesis aan de KULeuven zijn Lorijn Metten en Yannick Vanhamme op zoek naar deelnemers:

 

“Bij deelname zult u een wetenschappelijk onderbouwd oefenschema met spierversterkende oefeningen ontvangen. De oefeningen in het schema zijn op maat van de van de leeftijdsgroep (65 jaar of ouder), en zijn gericht op de reeds wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen van spierversterking:

  • Tegengaan verlies spiermassa en -kracht, gerelateerd aan het verouderingsproces
  • Een verbertering in botgezondheid. Dit verlaagt de kans op ernstige fracturen bij vallen
  • Langer zelfstandig kunnen thuiswonen, betere levenskwaliteit en vermindering in vermoeidheid bij dagdagelijkse taken
  • Algemene gezondheidsvoordelen in verband met een actievere levensstijl (lagere bloeddruk en cholesterol, lagere kans op ontwikkeling kanker, lagere kans op hart- en vaatziekten, …)

Wie kan er deelnemen?

  • Mannen en/of vrouwen van minstens 65-jarige leeftijd
  • Zelfstandig thuis wonend met een goede algemene gezondheid
  • Toegang hebben tot het internet en in het bezit zijn van een persoonlijk e-mailadres
  • Basisvaardigheden kunnen uitvoeren met een computer

Er wordt bij deelname verwacht dat het oefenschema zal 3 maanden zal worden volgehouden, gedurende deze 3 maanden zullen de oefeningen 2 maal per week worden uitgevoerd (1 sessie duurt ongeveer 1 uur).

U zult voor de opstart en na afloop van de studie enkele beknopte vragenlijsten ontvangen. Deze zijn erg belangrijk, omdat we via deze weg onze data zullen verzamelen. Ons protocol is bovendien aangepast aan de corona-maatregelen. Al de oefeningen zullen verlopen in de thuisomgeving, en de coaching zal online plaatsvinden. Op deze manier kunnen we een verhoogd risico op besmetting uitsluiten. Er is bovendien geen bijzonder materiaal nodig om de oefeningen uit te voeren (een zacht matje zoals een yoga-matje zijn wel aangeraden voor het eigen comfort, maar zijn zeker geen verplichting).

Hebt u interesse om deel te nemen aan deze studie, en desondanks de strengere maatregelen en kortere/koudere dagen toch wat te bewegen en te sporten?

Dan mag u me altijd contacteren via mijn e-mail: 

yannick.vanhamme@gmail.com

 

Indien u graag nog wat extra informatie wenst, help ik u graag verder!

Kent u misschien nog andere personen die interesse zouden kunnen hebben in een deelname? Dan mag u dit bericht altijd doorsturen. Hoe sneller we voldoende deelnemers verzameld hebben, hoe sneller we de oefenschema’s kunnen opstarten.”