Deugddoende bekerfinales krachtbal

10 juni 2022

In 2019 kwam de melding: “Gastclub voor de bekerfinales is Sporting Brugge”. Nu pas in 2022 werd dat ook een feit. Corona hield ons al die tijd weg van de velden in de Gemeneweidestraat in Koolkerke voor de klassieke apotheose van een krachtbalcompetitie. Maar 28/5/2022 was het dan toch zo ver. We hadden er met zijn allen reikhalzend naar uitgekeken en werden niet teleurgesteld.

De setting was ideaal om er een sfeervolle dag van te maken: de velden omringd door enerzijds de grote tent voor het secretariaat en de basisbehoeften eten en drinken, anderzijds het grote buitenpodium voor sfeer en ambiance bij de huldiging van bekerwinnaars, superstars, MVP’s en daarnaast het grote springkasteel voor de allerkleinsten en de zone waar super- en veel andere jeugdstars even konden meten hoever ze al kunnen gooien. Samen met de grote schare goed gebriefte medewerkers van de gastclub en de vele supporters waren dat de ideale ingrediënten voor een erg leuke krachtbaldag.

U12

De U12 beten naar gewoonte de spits af en zetten de toon voor de rest van de dag: veel, erg luidruchtige supporters en een zeer spannende wedstrijd. Je zag duidelijk dat de zenuwen een belangrijke rol speelden en de coaches hadden hun handen vol om de richtlijnen zonder stress uitgevoerd te krijgen. Het leverde een leuk kijkstuk op met weinig doelpunten en veel mooie defensieve acties tussen Klaverken Buggenhout – dat met 5 jeugdploegen de finales bereikte !! – en KBK Ichtegem. Beide ploegen bewezen uit het juiste krachtbalhout gesneden te zijn. De eerste wedstrijd leek meteen ook op de eerste verlengingen uit te draaien (7-7) maar een verrassende rugworp van Ayden Velle in de slotseconde(n) bezorgde KBK Ichtegem de beker. Rond 10u30 weerklonk voor het eerst ‘Oh lalala’ – als eerbetoon aan Arno de vaste huldigingstune van de dag –  toen KBK Ichtegem op het buitenpodium de beker mocht ophalen. De grote schare supporters van Klaverken scandeerde – niet voor het laatst – luidkeels ‘Klaverken… komaan é’ toen hun ploeg de welverdiende zilveren medaille mocht ophalen.

U14J

Ondertussen waren de U14J ook al gestart aan hun wedstrijd. Ook daar opnieuw een ploeg van Klaverken Buggenhout op het veld tegen HO Beitem. De eerste helft was voor Beitem dat dankzij 6 doelpunten van Decuypere Elias met een 6-7 voorsprong de rust inging. Het spelbeeld keerde echter volledig in de tweede periode. Scoren werd voor Beitem steeds moeilijker en met 6 doelpunten van Mathias Beyens en 5 van Cas Verhelst won Klaverken Buggenhout de 2e helft met 11-4 en de wedstrijd met 17-10. Ook nu riep de Buggenhoutse bende supporters luidkeels ‘Klaverken… komaan é’ . De spelers (en niet alle zij) genoten met volle teugen.

U14M

Bij de U14 meisjes stond geen maat op het meesterschap van Noordster Dudzele tegen, jawel … Klaverken Buggenhout. De meisjes van coach Kurt Timmerman waren een maatje te groot en wonnen met overtuigende 23-10 cijfers. Ze behaalden zo de dubbel: kampioen en beker. Ina Demaecker was de topscorer in de wedstrijd met 12 doelpunten.

U16J

De wedstrijd bij de U16J was voor de rust een ongelijke strijd die resulteerde in een 12-1 tussenstand aan de rust. Brent Develter redde de eer voor de rust voor Male maar ook na de rust bleef de scoringsmachine van Buggenhout via o.a. Milan Van Lierde en Jannes Van Den Berghe vlot en vaak in slechts 3 worpen scoren. Na de rust speelde Male goed mee maar de eindstand 25-8 was duidelijk.

U16M

De finale bij de U16M was een offensieve strijd tussen de duo’s Nollet Jasmine, Devisch Phebe (Noordster Dudzele) en de zusjes Devoldere (KBC St. Michiels). Laatstgenoemden trokken uiteindelijk aan het langste eind (21-28) en teamgenote Lore Claeys werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd – een nieuw initiatief bij de jeugdfinales waarbij de refs en enkele mensen van de gastclub de ‘most valuable player’ van de finale aanduidden. Een leuk initiatief en wat ons betreft een blijvertje.

LAGERE HEREN EN DAMES

In de beker voor lagere heren en dames zagen we een aantal spelers/speelsters terug die ooit nog de ‘grote finale’ speelden maar nu om persoonlijke redenen een trapje lager aantraden. Bij de dames leverde het een spannende wedstrijd op tussen KB Moerdamme en KBK Ichtegem. Voor laatstgenoemde ploeg was het bekerverhaal een sportieve réunie ter ere van hun 40 lentes.  Tot hun eigen verbazing bereikten ze de finale én wonnen ze die ook nog eens (27-25). Réunie geslaagd!

Bij de heren kwam KBK Temse dankzij de voorgift en de ervaring van de spelers op geen enkel moment in de problemen. In de eerste helft liepen ze zelfs nog een puntje verder uit (9-13) en na de rust werd – ondanks een rugworp van Steven Bolle in de slotfase – het verschil alleen maar groter (18-24). Jan Volckerick werd topscorer met 13 doelpunten.

U18M

De U18M van KRB Jabbeke domineerden de competitie (ongeslagen kampioen) en ook in de bekerfinale stond geen maat op hun meesterschap. Voor het laatst die dag weerklonk ‘Klaverken… komaan é’, maar dat volstond niet om het Jabbeke moeilijk te maken. Een erg homogeen en vlot scorend Jabbeke (Jinte Vatomme 10 keer, Lien De Jaegher 5, Lize Vantomme 4 en Elin Vanhooren 3) won overtuigend met 22-10. Amber Van den Berghe maakte 6 van de 10 doelpunten voor Buggenhout.

U18J

De finale bij de U18J was een erg close game. Shane Meskens hield zijn ploeg met 6 doelpunten voor de rust in het spoor van Avanti Lissewege (8-10). In de eindafrekening zouden de rugworpdoelpunten van Luka Louwagie uiteindelijk de doorslag geven. Hij scoorde er eentje vroeg in de wedstrijd en ook in de slotfase verraste hij de jongens van Baasrode met een tweepunter en 15-16 winst voor Avanti Lissewege.

DAMES

De bekerfinale bij de dames ging tussen de ploegen die ook in hun onderling duel uitmaakten wie kampioen werd in 1NDA. KBC St. Michiels had het psychologische voordeel omdat ze titel al op zak hadden… en opnieuw op Nathalie Lievens konden rekenen. In de wedstrijd hielden de beide ploegen elkaar in evenwicht en werden foutjes meedogenloos afgestraft. In het afwerkingsduel Nathalie Lievens vs Lien Supply – later op de dag gehuldigd als speelster van het jaar – stond het halfweg 8-9. Jasmien Vanden Bruwaene zorgde met o.a. een rugworp voor de andere doelpunten van St. Michiels, bij Baasrode deed Mieke Boterberg dat. Ruststand 12-12. De spanning bleef enorm, de stand constant gelijk.  In de laatste minuut en bij 26-27 mocht Lien Supply aanleggen van aan de vrije worp lijn en leken verlengingen een feit maar… Lien – topscorer in de match met 16 doelpunten – mikte nipt buiten en KBC St. Michiels speelde slim de resterende tijd uit en won de dubbel.

HEREN

Ook bij de heren een dubbel kampioen-beker. KRB Jabbeke was torenhoog favoriet maar had het meer dan lastig met KBC Male dat vrank en vrij zijn kans ging. Kobe Sevenhant was afwerker van dienst en trof 15 keer raak. Tomas Vandamme – later gehuldigd als speler én belofte van het jaar – scoorde ‘slechts’ 13 keer maar Tim Versyck had de mise-en-place in zijn restaurant aan zijn medewerkers overgedragen en kon zo met zijn 10 doelpunten de bekerzege mee helpen veilig stellen. Eindstand 25-22.

Voor de foto’s van de finaledag, de superstars enz. verwijzen wij naar onze sociale media kanalen.

Nogmaals proficiat voor gastclub Sporting Brugge en dikke merci aan allen die deze mooie dag mogelijk maakten. Iedereen kent het deuntje wel “ t heeeeft ons deugd gedaan, t heeeeft ons deugd gedaan, …” Het waren heel zeker deugddoende bekerfinales.

Op naar een volgende editie. Benieuwd waar dat zal zijn want tot op heden is dat niet gekend… Insturen die kandidaturen!