Je overweegt een meerdaags fietsavontuur of een echte fietsvakantie, maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Je houdt van slow travel (langzaam reizen) en voor jou is de reis minstens even belangrijk als de bestemming? Kies dan eens voor een lange fietstocht. Wij geven je 10 praktische tips om je klaar te stomen voor je eerste meerdaagse fietstocht. Smeer je ketting én je kuiten alvast in. 

  1. Kies een fietsroute die bij je past
    Elke regio heeft een heel eigen karakter. Wil je liever vlak en rustig fietsen door de natuur? Mag het wat uitdagender zijn met hoogtemeters? Fiets je graag langs het water, of doorkruis je liever charmante dropjes? Je start best eerst met te kiezen waar je graag wil fietsten.

           Hoe bepaal je je fietsroute? 

  • Bepaal je type terrein. Heb je het graag vlak, zoek dan jaagpaden langs rivieren, of tot fietspaden omgevormde treintrajecten.  
  • Trap je op spierkracht? Hou het dan bij dagtochten van 40 tot 60 kilometer. Maar ook als je elektrisch fietst. Zo hou een beetje tijd over voor tussenstops onderweg. 
  • Trap je elektrisch, hou dan rekening met de werkingsduur van je batterij. Zoek eventueel op voorhand een laadpunt halverwege je dagtocht.
  • Kijk sowieso op voorhand of je halverwege een leuk plekje vindt om iets te eten of te drinken. Vaak kan je die batterij daar wel even bijladen.
  • Gebruik je veerponten, hou er dan rekening mee dat ook veermannen en -vrouwen honger krijgen en een middagpauze houden. Kom dus niet om 12u15 aan bij een veerpont. 
  1. Neem je route mee onderweg
    Als je je keuze hebt gemaakt tussen een dagtocht of een zelf uitgestippelde lange-afstandsfietsroute, dan komt de volgende stap in zicht. Hoe pak je dit praktisch aan onderweg? Comfort is hierbij heel belangrijk als je lange afstanden gaat fietsen. Dat bereik je met deze tips:
  • Print je route af 
  • Zet je route op je smartphone of gps 
  • Noteer de knooppunten 
  • Gebruik een (regenbestendige) fietskaart 
  1. Kies de juiste fiets
    Het type fiets hangt af van je doel, je wensen, je conditie, je hoeveelheid bagage en je budget.Korte of lange fietstocht?
    Ben je sportief en ga je meerdere dagen fietsen voor de sport? Kies dan voor een stevige, comfortabele fiets zoals een mountainbike of een trekfiets. Die zijn ideaal voor lange afstanden en hebben minder snel last van mechanische problemen. Als je meerdere dagen fietst op een vlakke ondergrond, heb je geen aluminium of carbon kader nodig. Dan kan een stalen frame de betere keuze zijn.
    Is je fietsavontuur eerder kort of fiets je korte afstanden per dag? Dan kan een stadsfiets volstaan. Die zijn meestal uitgerust met bagagedragers, spatborden, lichten, vering en kettingbescherming.

    Elektrische fietsen
    Elektrische fietsen zijn sowieso handig, met of zonder karretje erachter. Er is veel vooruitgang op die markt. Batterijen gaan al een aardig eindje mee. Je actieradius gaat vaak boven de 60 kilometer per rit. Maak je je zorgen over het opladen van je batterij, vergeet die zorgen dan maar vlug, want dat opladen gebeurt heel eenvoudig in een simpel stopcontact.

    Je schuift je batterij van je fiets, neemt plaats op het terras van een café, bestelt een drankje en vraagt de eigenaar of je fiets ook even mag bijtanken. Dat zal haast nooit een probleem zijn. Is dat toch een probleem, stel dan voor dat je daarvoor wil betalen. Duur kan dat niet zijn.

    Comfortabel fietsen
    Bedenk ook dat je vele uren per dag in het zadel zal doorbrengen. Zorg ervoor dat je een comfortabel zadel hebt.
    Een groot stuur geeft meer stabiliteit als je zwaar beladen Een kleiner stuur zal je meer flexibiliteit bieden.

     

  2. Bereid je fiets voor: het onderhoud
    Het is evident dat je fiets een degelijk onderhoud moet krijgen vooraleer je er grote afstanden mee gaat fietsen. Vraag meteen ook advies bij de fietsenhandelaar over vervangstukken die je misschien best meeneemt.Test je fiets voor vertrek: 
  • Voel de bandenspanning. Pomp extra bij indien nodig. 
  • Draait de ketting vlot door? Zo niet, smeer bij met olie of speciale fietsspray uit de fietswinkel. 
  • Remt je fiets niet goed? Vervang de remblokjes of span de remmen aan. 
  • Staat je stuur recht? Pas aan tot je stuur loodrecht op het voorwiel staat. 
  • Check je voor-en achterlicht. Vervang de batterij of de lichten. Extra fietslampjes meenemen is aangeraden.
  • Werken alle versnellingen goed? Zo niet, laat dit nakijken door een fietsenmaker. 
  1. Kies de juiste fietsoutfit
    Waar je ook gaat fietsen, hou altijd rekening met extremen, of het nu hitte, koude of regen is. Ga uit van het beste, maar wees voorbereid op het ergste. Goedkope regenkleding ademt niet, waardoor je zweet onder de regenjas blijft hangen. Kies dus steeds voor een ademend regenjasje. Denk ook aan waterdichte overschoenen. Zo fiets je geen dagen met natte schoenen rond. Voor meerdaagse fietstochten op een sportief zadel draag je best een comfortabele koersbroek en aansluitende ademende koerskleding. Die heb je tegenwoordig in materialen die geurtjes neutraliseren. Zo kan je meerdere dagen dezelfde kleren dragen zonder je onwelkom te moeten voelen in cafés en eethuizen.  
  2. Bagagerek, fietstas of fietskar?
    Wat je ook gebruikt, draag geen te grote rugzak. Probeer zoveel mogelijk gewicht op je fiets te laden om je rug te beschermen.Neem je bagage mee? Dan heb je niet alleen een bagagerekje achteraan nodig, maar vast ook een rek vooraan, of zelfs haakrekjes op de vork, om low riders op te bevestigen. Trekfietsen hebben zo’n dingen. Laat je informeren door je fietsenhandelaar, of zoek inspiratie online via de bekende merken Ortlieb of Vaude.

    Fietstassen zijn ook interessant voor langere reizen. Je kan ze zowel voor- als achteraan plaatsen en zelfs aan je stuur. Ze zijn comfortabeler in gebruik en beschermen je bagage tegen regenweer.

    Neem je kinderen of een hond mee? Dan kan je een fietskar aan je fiets monteren. Zo’n aanhangwagen is ook heel praktisch zonder extra gezelschap erin en het maakt je extra zichtbaar in het verkeer. Maar je moet wel het volledige gewicht van je bagage trekken. Als je van plan bent om je hele kroost vooruit te trekken, overweeg dan de aankoop van een degelijke elektrische fiets, of van een tandem. Die heb je ook elektrisch.

    Neem je bagage even mee tijdens een oefenrit of training. Zo kan je bijsturen als je tijdens het trainen last ondervindt.

  3. Bescherm jezelf en je fiets
    Die prachtige fiets van je wordt best niet gestolen. Investeer dus in een degelijk fietsslot. Wil je ook je bagage veiligstellen, weet dan dat er ook kabelsloten bestaan met een lange staaldraad. Die kan je over je tassen heen spannen, en door je low riders en rekjes leiden wanneer je denkt dat dit nodig is. Vaak zal dit niet nodig zijn, maar volg je intuïtie.Ga je fietsen in de zon, zorg dan uiteraard voor de nodige bescherming, op je hoofd en op je huid. Zonnecrème mag niet in je bagage ontbreken.

    Neem ook een medische kit mee. Kleine pijntjes, misselijkheden of andere ongemakken kan je snel verhelpen met een apotheek bij de hand.

  4. Eet en drink onderweg
    Het is evident dat je bij het aanvatten van meerdaagse fietstochten voor water of isotone drankjes zorgt voor onderweg. Water is onmisbaar op elke fietsvakantie. Zorg dus ook voor drinkbussen en drinkbushouders.Om hongerdipjes te vermijden voor je het restaurant bereikt, neem je best wat gedroogd fruit, suiker of chocolade mee. Zo hou je je energie op pijl.

    Ben je een gourmand en fiets je om te genieten, download dan zeker de gpx van je traject en importeer die in je smartphone of fiets-GPS of neem je fietsgids of routekaartje mee met aangeduide eet- en drinkstops. Zo kan je je route visualiseren en zie je waar je onderweg terecht kan om te eten en te drinken.

    9. Boek een slaapplaats voor onderweg
    Plan je een meerdaagse fietsvakantie van bijvoorbeeld meer dan 200 kilometer, boek je logies dan ruim op voorhand. Wanneer je een trip plant met meerdere tussenstops, dan ben je vast niet op zoek naar vakantiehuizen, tenzij je zeker weet dat je ook dan kan rekenen op een beetje extra service. Het is mooi meegenomen wanneer je op het einde van de dag je voeten onder tafel kan schuiven, eten voor je neus krijgt en nadien de afwas niet hoeft te doen. Ga je fietsen en hou je van een beetje comfort, zoek dan logies bij B&B’s of hotels. Hoe begin je daaraan?

    Stap 1: Surf naar de fietsrouteplanner (https://www.routen.be/fietsrouteplanner). Hier stippel je je traject uit. Bepaal op voorhand hoeveel kilometer je wilt fietsen per dag. Hou dus rekening met je aanvangsuur, je pauzes onderweg, je vermoedelijke gemiddelde snelheid en je gewenste aankomstuur. 60 kilometer lijkt niet veel aan 20 kilometer per uur, maar bedenk dat je vaak trager rijdt, nu en dan eens wil stoppen en misschien wel eens een bordje mist en terug moet. Die drie uur worden er al gauw vijf.

    Stap 2: Klik rechts in het controlepaneel op ‘interessante plaatsen’ en selecteer logies om ze op de kaart te laten verschijnen. Je kan die logies ook aanklikken om hun website te bezoeken. Laat je inspireren en vergelijk het aanbod.

    Stap 3: Vind je een logies op aanvaardbare afstand, bel dan eerst even op om te luisteren of er plaats is. Vraag ook na wat er met de fietsen gebeurt. Hebben die een veilige plaats om te overnachten?

    Stap 4: Heb je een reservatie kunnen maken, bepaal dan je traject door knooppunten aan te klikken die naar het logies leiden. Hou bij het uitstippelen van je route rekening met eet- en drinkstops. Klik daarvoor nogmaals op ‘interessante plaatsen’ en selecteer ook cafés en restaurants.

    Stap 5: Herhaal deze werkwijze voor je complete reis, tot je finale bestemming. Heb je een volledig traject uitgestippeld, dan kan je die route bewaren, afdrukken en downloaden als GPX-bestand. Door ze te bewaren kan je ze nadien opnieuw bekijken. Door ze te downloaden, kan je ze visualiseren in een fiets-gps, of op je smartphone in google maps.

    10. Bereid je fysiek voor
    Een van de belangrijkste tips om lange afstanden te fietsen: bereid je fysiek voor en ga wat trainen met je fiets. Oefen de afstand die je dagelijks hoopt te overbruggen. Ga dus regelmatig fietsen in de buurt van je huis. Neem ook je bagage al eens mee. Zo kan je jezelf testen met extra ballast. Kies daarbij een gelijkaardig reliëf als het traject van je fietsvakantie. 

 

Bron: routen.be