Zadelpijn

Zadelpijn is de meest voorkomende klacht bij fietsers. Deze pijn is het gevolg van wrijving tussen de huid en de broek. Meestal heb je er last van als je plots een lange fietstocht maakt zonder dat je daarvoor getraind hebt. De pijn kan ook andere oorzaken hebben zoals een verkeerd zadel dat niet aangepast is aan je lichaamsbouw. Vrouwen hebben bijvoorbeeld nood aan een breder zadel dan mannen. Het zadel mag ook niet te hoog of te laag staan en niet te hard of te zacht zijn. Ook een broek die te hard schuurt tegen het zadel is niet ideaal.

Blaren (op de handen)

Fietsers hebben soms ook last van blaren op de handen. Die kan je voorkomen door wielerhandschoentjes te dragen. Bovendien gaan ze ook mogelijke gevoelloosheid van de handen tegen.

Kniepijn

De oorzaken van kniepijn kunnen variëren van valpartijen, verkeerde zadelhoogte, verkeerde positie op de fiets, te zware versnelling tot verkeerde plaatsing van de voeten op de pedalen. Je kan dus zelf heel wat doen om kniepijn te voorkomen. De bal van je voet moet net voor de pedaalas neerkomen. Op die manier voorkom je dat je te grote versnellingen gebruikt en dus grote spanningen op je knieën zet.

Rugpijn

Rugpijn kan je voorkomen door de juiste positie aan te nemen op de fiets en de juiste zadelhoogte in te stellen. Verder
kan je tijdens het fietsen af en toe je handen op het stuur verplaatsen en rechtstaan om je rug te strekken.

Krampen

Krampen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan vocht of magnesium in het lichaam. Daarom is het aan te raden om op voorhand zeker voldoende te drinken. Indien je spier toch in kramp zou schieten, kan je langzaam stretchen zodat ze terug ontspant.

Spierpijn

Spierpijn in je benen is te wijten aan de opstapeling van afvalstoffen in de spier na een intensieve inspanning. Je kan de spierpijn verminderen door massage, gecombineerd met een afkoeling van de spier.

Nekpijn

Heb je pijn in de nek, dan zit je waarschijnlijk voorovergebogen op je fiets waardoor je nek onder spanning staat. Pas daarom eventueel je stuurhoogte aan.

De juiste fietshouding

Een goede of correcte fietshouding kan pijntjes of kwaaltjes tegen gaan. Wil je weten waarop je moet letten? Klik dan hier door.

Jouw houding op de fiets