Na ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland opent Visit Limburg nu ‘Fietsen door de Heide’. Dit is een een nieuwe fiets- en wandelbelevingroute van vier kilometer in het Nationaal Park Hoge Kempen. De nieuwe fietsbrug op het traject is een baken in het landschap. Het geeft een uitzonderlijk zicht op een buitengewoon stukje natuur. Deze unieke installatie is letterlijk een iconische toegangsbrug naar het mooie heidelandschap in het hart van het nationaal park. 

Limburg pionierde 26 jaar geleden met het fietsroutenetwerk. Dit is nu nog steeds haar grootste troef. Om deze koppositie te behouden is het belangrijk om te blijven innoveren en investeren.

Net als bij de andere belevingen, gaat ook ‘Fietsen door de Heide’ op in de omringende natuur. Op die manier komen fietsers op een bijzondere manier in nauw contact met alles wat het park te bieden heeft. Zo is het een unieke ervaring.

Weidse landschap vanuit de hoogte

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het enige nationaal park van België. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met prachtige heidelandschappen. Tussen knooppunt 550 en knooppunt 551 van het fietsroutenetwerk doorkruis je de Mechelse Heide. Deze Mechelse heide is met zijn 700 hectare bovendien één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.

De nieuwe iconische fietsbrug van 300 meter lang zorgt op dit traject voor een:

  • veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal,
  • prachtig zicht over de natuurlijke omgeving.

Iconische toegangsbrug

Net als bij een rollercoaster werd er voor de fietsbrug een fijnmazige structuur van balken en kolommen uitgezet. Het betonnen fietspad tussen de houten structuur stijgt geleidelijk (maximum 4%). Zo wordt een maximale hoogte van 6,5 meter bereikt. Na 30 meter begint ze opnieuw te dalen. De wanden van de brug zijn gemaakt van lokaal dennenhout. Dit is een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. Hier werden destijds massaal naaldbomen aangeplant om aan de vraag naar hout voor de koolmijnen te voldoen.

Het fietspad is 3,5 meter breed.

Respect voor de natuurlijke habitat

Tijdens het ontwerp en gedurende het bouwproces was er uitzonderlijk respect en eerbied voor deze buitengewone natuur. Hoe hebben ze dit gerealiseerd?

Er werd:

  • zoveel mogelijk geprefabriceerd en daarna ter plaatse gemonteerd.
  • verlichting vermeden om de verschillende diersoorten niet te storen.
  • tijdens het broedseizoen geen werken uitgevoerd.
  • geen zwarte asfalt gebruikt maar grijs beton. Dat warmt minder snel op waardoor het minder uitnodigend is voor dieren om erop te zonnen.
  • gezorgd dat de talud aan weerzijden van het fietspad nergens hoger dan 1,5 meter.
  • door de lengte en de hoogte van de fietsbrug  en het type fundering gedacht aan de bevordering van de migratie van tientallen diersoorten.

Ook onder de fietsbrug gebeurden aanpassingen om de impact op het landschap zo klein mogelijk te houden en de veiligheid van de weggebruikers te verhogen.

Meer info: www.visitlimburg.be/nl

Foto’s: ©Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler/Visit Limburg