Waarop let je bij de aankoop van een elektrische fiets?

De elektrische fiets … Sommige mensen noemen het wel eens de beste uitvinding sinds de uitvinding van de fiets. En dat is misschien ook wel zo. Met het ouder worden wordt fietsen soms zwaar en langere afstanden zijn niet meer mogelijk. Het zijn net die nadelen dat de elektrische fiets wegneemt zonder de afbreuk te doen aan de voordelen.

De elektrische fiets … Sommige mensen noemen het wel eens de beste uitvinding sinds de uitvinding van de fiets. En dat is misschien ook wel zo. Met het ouder worden wordt fietsen soms zwaar en langere afstanden zijn niet meer mogelijk. Het zijn net die nadelen dat de elektrische fiets wegneemt zonder de afbreuk te doen aan de voordelen. Want met de elektrische fiets trap je zelf mee, blijf je in beweging en kan je nog steeds ongestoord genieten van de omgeving. Daarbij krijg je ondersteuning. Net alsof je met de wind in de rug fietst.

Vooraleer je een elektrische fiets aankoopt is het goed om rekening te houden met een aantal elementen. Laat je daarvoor zeker bijstaan door de fietshandelaar of fietstechnicus van de Thuiszorgwinkel.

  • Voor- of achterwielaandrijving: De motor bij voorkeur in het voorwiel (voor betere gewichtsverdeling en wegligging). Let wel: de ene motor is vinniger dan de ander. Uittesten is de boodschap.
  • Type accu (batterij): De meeste elektrische fietsen hebben een een Li-ion-accu. Voordelen van Li-ion-accu’s zijn hogere vermogensopname en lichter gewicht dan oudere types accu’s, en volledig ontladen is mogelijk; de nadelen zijn de hogere prijs en een maximale oplaadbaarheid van 500 tot 750 keer, met een levensduur van ongeveer drie jaar.
  • Actieradius accu: Afhankelijk van het type accu en je gebruik is de actieradius 30 tot 130 kilometer. De actieradius is ook afhankelijk van de snelheid waarmee je fietst, de mate van ondersteuning, de bandendruk, en de buitentemperatuur.
  • Trapondersteuning: Probeer een paar fietsen uit om te ontdekken wat je prettiger vindt voor het bedienen van de trapondersteuning: een knop of een gashendel? Let er ook op of de ondersteuning bij het wegfietsen op het goede moment begint – dat verschilt per merk en type!
  • Frame, framemaat en zadel: Vergeet niet dat, net als bij de aanschaf van een gewone fiets, de maten heel precies komen. Er bestaan heren-, dames- en unisexmodellen. Al dan niet met lage instap.
  • Display:Kies voor een fiets met een duidelijke display met eenvoudige bediening en aanduiding van accuniveau.

De overschakeling op een elektrische fiets is niet altijd evident. Het is belangrijk als je overschakelt eerst leert fietsen met de nieuwe, elektrische fiets. Het is even wennen bij het afremmen, draaien, keren, het gebruik van de versnellingen en de ondersteuning. Als je in groep fietst is het zinvol om met de elektrische fietsers achteraan in de groep te fietsen. Je ondervindt minder hinder van tempowisselingen dan een ‘gewone’ fietser. En zo ben je niet of minder geneigd om het tempo, vooraan, op te drijven.

Veilig (elektrisch) fietsen in groep

Wil je meer weten over veilig (elektrisch) fietsen in groep?

Ontdek hier meer