Lekker actief

Het project werd georganiseerd in de beleidsperiode 2017-2020.


Promotiefilm

Informatieve film


Lekker actief: een positief verhaal

Er namen 2 900 senioren deel aan het programma ‘lekker actief’.

In totaal namen er 1 104 senioren uit 45 trefpunten deel aan de studies met als doel de effecten van het programma op fysieke activiteit, sedentair gedrag, slaap en gezondheid alsook het groepsgevoel te bestuderen in de periode 2018-2019.

De deelnemers gaven aan dat ‘minder zitten’ en ‘meer bewegen’, ‘conditie verbeteren’, ‘voordelen voor hun gezondheid’ en het ‘sociale contact’ belangrijke motieven waren om deel te nemen aan ‘lekker actief’.

De evaluatie van het programma toont aan dat de verwachtingen van het programma voor de meerderheid van de deelnemers werden ingelost en dat zij het programma zouden aanraden aan leeftijdsgenoten. De meerderheid van de deelnemers geeft ook aan dat ze willen blijven wandelen en gezond eten na afloop van het programma.

Op basis van de resultaten mogen we besluiten dat het niveau van matige en intense fysieke activiteit verhoogd was na afloop van het programma ‘lekker actief’. Ook de slaapkwaliteit, het welbevinden en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van de deelnemers was verbeterd na het doorlopen van het programma. De leiderschapsinterventie heeft in, combinatie met het ‘lekker actief’ programma, de identiteitsleiderschapskwaliteiten van zowel de formele alsook de extra aangeduide trekkers verbetert. Dit betekent dat de trekkers zich ontwikkeld hebben in het creëren van een gedeeld wij-gevoel in de wandelgroep. Daarenboven werd in het algemeen een verbetering van dit groepsgevoel en een versterking van de identificatie met de wandelgroep vastgesteld.


Het digitaal slotmoment

Door de stijgende besmettingscijfers (COVID-19) waren we genoodzaakt om ons slotmoment digitaal te organiseren.
Digitaal betekent zeker niet minder succesvol want maar liefst 80 deelnemers volgden dit digitaal slotmoment.

Kon je zelf niet aanwezig zijn, maar ben je wel nieuwsgierig naar hoe het slotmoment is verlopen?
Ontdek het dan snel zelf hieronder!

Het project

(vzw OKRA-SPORT+ – Ingrid Peeters)

Resultaten onderzoek effecten van het programma

(KU Leuven – Julie Vanderlinden)

Resultaten onderzoek leiderschap

(KU Leuven – Elvire Verbaanderd)


Waarvoor staat het project ‘lekker actief’?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen, gezonde voeding en doorbreken van zitgedrag essentieel zijn voor
een goede gezondheid. Deze drie facetten komen voluit aan bod in dit project.

In het luik beweging ligt het accent op:
• uithouding waar we opnieuw werken met de opbouwprogramma’s van ‘Elke Stap Telt’
krachttraining waar we werken met een programma dat uitgewerkt werd door PortaAL, het expertisecentrum van de KU Leuven.

Voor het luik voeding werken we samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Logo’s. Naast de ‘winkeloefening’ (etiketten leren lezen) wordt via allerhande leuke acties in combinatie met de bewegingsactiviteiten gewerkt aan de bewustmaking van gezonde voeding.

De ‘beweegwekker’ wordt dan weer gebruikt om het zitgedrag te doorbreken.

Het is een concreet, afgelijnd en in tijd beperkt project vergelijkbaar met onze andere succesvolle projecten ‘Elke stap telt’ en ‘Elke Trap Telt’.

Het project loopt over twaalf weken waarbij de deelnemers één keer per week samen komen voor een groepsactiviteit en daarnaast ook individueel aan de slag kunnen gaan met een stappen- en krachttrainingsprogramma op hun maat. Op basis van de resultaten van de gezondheidstest kunnen de deelnemers werken aan een persoonlijke doelstelling in functie van gezonde voeding. Met de beweegwekker worden de deelnemers gestimuleerd om hun zitgedrag regelmatig te doorbreken.

Waarom organiseren we dit project?

Een van de belangrijkste opdrachten van zowel OKRA als OKRA-SPORT+ is het bevorderen van de algemene gezondheid, het welzijn, de sociale integratie en de ontmoetingskansen van ouderen. Dit project speelt hier voluit op in!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat:
• een groot deel van de ouderen te weinig beweegt om hun huidige gezondheid te behouden of te versterken.

• hoewel ouderen op vlak van consumptie van fruit en groenten beter scoren dan de jongere leeftijdsgroepen blijkt toch dat een grote meerderheid de aanbevolen norm niet haalt.
• ouderen behoren tot de groep met veel algemeen sedentair gedrag (i.e. lang stilzitten).

Met dit geïntegreerd project kunnen we, samen met jou, tegemoet komen aan het behoud en de verbetering van de gezondheid van alle ouderen. We dragen zo ons steentje bij aan een maatschappelijk relevant thema!


‘Elke stap telt’ in een nieuw jasje

Steun, samen met OKRA-SPORT+, de cleane kleren campagne van Wereldsolidariteit. Stap, symbolisch, met ons mee richting Dhaka door je stappen te registreren op www.10000stappen.be

Bekijk hiernaast de undercover-operatie in een kledingfabriek in Cambodja.

De voedingsdriehoek

Gezond eten: wat is dat nu precies?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek.