Zo wordt 60 het nieuwe 40

8 februari 2023

Kleine samenvatting uit HUMO naar aanleiding van een gesprek met professor Ivan Bautmans, die mee aan de wieg stond om Soepel Actief vorm te geven.
Ivan Bautmans is hoofd van de vakgroep gerontologie en de onderzoeksgroep Frailty in Ageing aan de VUB.

Lees het volledige artikel via HUMO
(10 januari 2023)

Nooit waren er meer zestigers van vandaag. Hoe kunnen we werken aan een “sweet sixty” en ons lichaam zo lang mogelijk fit, sterk en gezond maken of houden?

Wist je dat de werking van onze organen tussen ons 30ste en 70ste gemiddeld 0,3 tot 1,3% per jaar afneemt? Het immuunsysteem en het hormonale systeem verouderen sneller, het zenuwstelsel veroudert dan weer iets trager.

Ook de bloedvaten vernauwen en worden stijver. Het vernauwen van de bloedvaten heeft vooral te maken met de opstapeling van vetten tegen de vaatwand door een ongezonde levensstijl. Dat de bloedvaten minder soepel worden, komt doordat het bindweefsel verkalkt en versuikert. De bloedvaten reageren dan minder goed op veranderingen in de bloedstroom, waardoor mensen duizelig kunnen worden als ze snel overeind komen. Als het buizensysteem minder goed kan uitzetten verhoogt ook de bloeddruk. En omdat de hartspier veel bindweefsel bevat, wordt ook het hart minder soepel.

 

Wist je dat we tussen ons 30ste en 70ste gemiddeld 4 à 6 kilo spieren verliezen? De spieren worden dunner en de vezels gaan anders liggen. Daardoor kunnen onze spieren onder andere minder efficiënt samentrekken en dat leidt tot krachtverlies. De spiervezels worden ook korter waardoor ze minder kracht kunnen ontwikkelen.

 

Wist je dat ook onze zogenaamde snelle spiervezels verdwijnen met als gevolg dat onze reflexen trager worden? Deze spiervezels zorgen ervoor dat we explosieve bewegingen kunnen uitvoeren zoals je herpakken als je struikelt. Als dit mechanisme wordt aangetast, stijgt het risico op valpartijen.

Voel je vaak enige stramheid, bijvoorbeeld bij het opstaan? Dan kan dat voorkomen of verholpen worden met bijvoorbeeld lenigheidsoefeningen en krachttraining. Krachttraining is een efficiënte manier om de lengte van de spieren te bevorderen en de elasticiteit van het bindweefsel te verbeteren. De combinatie van lenigheidsoefeningen en krachttraining is wetenschappelijk aangetoond.

Hoe kunnen we volgens Ivan Bautmans onszelf zo lang mogelijk fit en gezond houden? Bewegen! Dat heeft namelijk een veel groter effect op biologische veroudering dan medicatie of supplementen. Wist je dat je je spierkracht in 3 maanden tijd kan verdubbelen? Wat zijn dan goede activiteiten? Wandelen, fietsen, lopen, zwemmen en roeien zijn uitstekende activiteiten. Fan van Yoga? Doen!

Ook als je je hele leven niks van lichaamsbeweging hebt gedaan, heeft het nog (heel veel) zin om er op je 50ste of 60ste mee te beginnen.

Wist je dat we bij Soepel Actief inspelen op heel wat facetten hierboven beschreven? We focussen op het bijwinnen van die spierkracht en hechten belang aan stretching en evenwichtsoefeningen. Door de speciaal ontwikkelde Beweegkalender en online workouts stimuleren we de deelnemers om regelmatig op zelfstandige basis, of met vrienden, aan de slag te gaan.