Wat kan je doen als wandelaar om je veiliger te begeven in het verkeer? 5 OKRA-SPORT+ tips

6 maart 2023

* Wandel langs de juiste kant van de weg
Loop, indien mogelijk, altijd op de stoep. Is er geen stoep, wandel dan op het fietspad. Pas als er én geen stoep én geen fietspad is, loop je op de weg. Het is op wegen buiten de bebouwde kom het verstandigst om aan de linkerkant van de weg te lopen, dus tegen het verkeer in. Je ziet dan het tegemoetkomende verkeer aankomen.
Let op. Als je met een groep (met leider) op een fietspad of smalle weg loopt, kun je het beste aan de rechter kant van de weg lopen (met maximaal 2 personen naast elkaar). Op die manier worden fietsers niet gedwongen om af te stappen als er verkeer van twee richtingen komt. Ze kunnen dan langzaam achter je blijven rijden en inhalen zodra de tegenligger voorbij is.

* Kijk uit je doppen
Kijk tijdens het wandelen zoveel mogelijk voor je uit. Op die manier merk je tegemoetkomende auto’s en fietsers tijdig op. Lopen en tegelijkertijd op je smartphone kijken is geen goede combinatie. Ga even langs de kant van de weg staan (dus niet op de weg) als je op je smartphone kijkt.
Wandelen op muziek kan prettig zijn, maar zet het volume van je muziekspeler zodanig dat je de geluiden in je omgeving nog goed kunt horen.

* Neem een telefoon mee
Neem altijd een (opgeladen) telefoon mee. Je kunt dan hulp inschakelen, mocht het nodig zijn.

* Ken je ICE?
Zet in je mobiele telefoon in het adressenbestand onder ICE (In Case of Emergency) drie telefoonnummers (in volgrode van belangrijkheid) van personen die gewaarschuwd moeten worden als jou iets overkomt. Hulpdiensten weten dan snel wie ze moeten bellen.’

* Draag een OKRA-SPORT+ fluohesje
Zorg dat je zichtbaar bent. Wist je dat je fluohesjes kan aankopen in onze webshop? Trek er volgende keer, met een uitstekende zichtbaarheid, op uit. Alleen of in groep.