Pin je punt

18 maart 2022

Toerisme Vlaanderen en de 5 provinciale toeristische organisaties lanceren ‘Pin je punt’. Met deze campagne willen we nuttige punten langs onze Vlaamse fiets- en wandelroutes in kaart brengen voor iedereen. En om dat tot een goed einde te brengen, kunnen we jouw hulp zeker en vast gebruiken!

Wat is Pin je punt?

Maak je zelf ook wel eens gebruik van online fiets- of wandelplanners of applicaties als Wandelknooppunt.beFietsnetVlaanderen Fietsland, RouteYou, Knooppunter, Route.nl, Komoot,…) of eerder een gedrukte kaart of gids? Is het je dan ook al opgevallen dat heel wat nuttige informatie hierop vaak ontbreekt? Of ben je voor je eigen producten op zoek naar heel specifieke POI’s? Denk maar aan laadpunten voor e-bikes, openbare toiletten, fietsherstelpunten, een speeltuin voor kinderen of een gezellige picknickplaats waar je kan lunchen.

De reden waarom deze  informatie ontbreekt is eenvoudig. Noch de provincies noch Vlaanderen noch andere organisaties beschikken over deze informatie, waardoor we ze dus ook niet kunnen delen. En dat is jammer. Want daardoor kunnen fiets- en wandelplanners de info op hun beurt niet delen met wandelaars en fietsers.

Een spijtige tekortkoming die we willen aanpakken via Pin je punt.

Hoe gaan we te werk?

We vertrekken van het open kaartplatform ‘OpenStreetMap’ (OSM) als centrale databank voor het in kaart brengen van toeristische points of interest (POI’s) in Vlaanderen. OpenStreetMap is een kaart waaraan de hele wereld mee tekent. Je kan het vergelijken met “de Wikipedia van de kaarten”. Met de campagne ‘Pin je punt’ doen we een oproep aan elke wandelaar en fietser om de volgende 7 types POI langsheen fiets- en wandelroutes te delen in OpenStreetMap:

  1. Laadpunten voor elektrische fietsen
  2. Openbare toiletten
  3. Zitbanken en picknicktafels
  4. Uitkijktorens
  5. Openbare fietspompen en fietsherstelpunten
  6. Fietsverhuur
  7. Speeltuinen

We ontwikkelden een tool waarmee iedereen zelfs zonder technische bagage eenvoudig POI’s kan pinnen via zijn computer of telefoon: https://toerismevlaanderen.be/nl/pinjepunt#MapComplete.

Waarom zou je hieraan meewerken?

Toerisme Vlaanderen zal de 7 thematische gegevenslagen dagelijks uit OpenStreetMap exporteren en als open data publiceren.

  • Deze data zullen we actief aanbieden aan de online routeplanners en apps. Zodra de datakwaliteit goed genoeg is, zullen de belangrijkste routeplanners en uitgeverijen van fietskaarten deze extra POI’s integreren in hun producten in functie van een beter planningsproces voor wandelaars en fietsers.
  • Ook jij kan deze 7 thematische gegevenslagen gewoon aanspreken via je eigen GIS-systeem en hiermee je eigen producten (bvb. wandelgidsen, eigen routeplanner,…) verder verrijken met nuttige POI’s.

Meer informatie over ‘Pin je punt’ en contactgegevens in geval van vragen vind je op www.toerismevlaanderen.be/pinjepunt.