Elke stap telt! Breng jouw buurt in beweging

25 oktober 2021

Samen bouwen we aan zorgzame buurten. Buurten waarin bewoners zorg voor elkaar dragen in de ruime zin van het woord, waar levenskwaliteit en gezondheid centraal staan, en waar mensen zich goed en geborgen voelen. Buurten die mensen in beweging brengen. Letterlijk en figuurlijk. Want een buurt kan enkel zorgzaam zijn als ze ook beweegvriendelijk is! En daar zijn 218 Vlaamse steden en gemeenten mee gestart … Met de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’

 

 ‘10.000 stappen: elke stap telt!’

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Logo’s bundelen hun krachten om – over de beleidsdomeinen heen – het grootste beweegproject van Vlaanderen te organiseren in alle Vlaamse steden en gemeenten: 10.000 stappen: elke stap telt.

218 Vlaamse steden en gemeenten worden de komende 4 jaar ondersteund in de uitbouw van stapvriendelijkere buurten die inwoners motiveren om meer te bewegen. In dit eerste jaar willen we de boodschap ‘ELKE STAP TELT’ zichtbaar maken in het straatbeeld.

De eerste stap begint bij jouw voordeur!

Heb je de stappensignalisaties al gezien in onze steden en gemeenten in Vlaanderen? Hiermee tonen we dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in je buurt ook extra stappen opleveren. Van jouw voordeur tot aan het gemeentehuis. Of tussen de bakker en de slager. Want elke stap telt!

Ook jij kan meedoen

Ook jij kan met deze campagne meer aandacht vragen voor een beweegvriendelijke buurt.
Hoe? Door één van de leuke raamaffiches van ‘Elke stap telt!’ op te hangen. Zo laat je zien waarom elke stap telt voor jou of jouw buurt. Ze zijn te verkrijgen via de stad of gemeente en ook op www.10000stappen.be.

Doe mee samen met je buren, je straat of zelfs de hele buurt. Neem meerdere affiches mee: hang één affiche achter je raam aan de straatkant en spoor je linker-, rechter-, over-, achter-, onder- en bovenbuur aan om hetzelfde te doen. Hoe meer affiches, hoe meer we elkaar kunnen motiveren!

Volg ook de Facebookpagina van jouw stad of gemeente en van Gezond Leven op de voet voor leuke info en wedstrijden. 10.000 stappen beloont de leukste inzendingen!

Stap voor stap naar de 10.000!

64% van de volwassenen beweegt minstens 150 minuten per week matig tot hoog intensief.  En, hoe ouder je wordt, hoe minder je beweegt.

Nochtans levert voldoende bewegen een heel pak voordelen op. Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid, je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al stappend heb je één voet binnen naar meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.

Een eenvoudige manier om dag in dag uit meer te bewegen is meer stappen zetten. 10.000 per dag is ideaal. Maar, elke stap of beweging telt. Klein beginnen en geleidelijk opbouwen geeft je meer kans op succes.

Veel stapplezier!